Nagorno-Karabakh

Flagget til den selverklærte republikken Artsakh er likt Armenias flagg, men med et hvitt mønster til høyre.
Flagg
Av .

Nagorno-Karabakh er formelt et autonomt område i Aserbajdsjan, i praksis en selvstendig, ikke internasjonalt anerkjent stat under armensk innflytelse; 4400 km² med 147 000 innbyggere (2014). Hovedstad: Stepanakert (aseri: Khankendy). 95 prosent av befolkningen er armensk. Fjellområde med kvegavl som hovednæringsvei; dessuten dyrkes bomull, frukt, vindruer og silke.

Faktaboks

uttale:
nagˈorno-karabˈakh
etymologi:

blandet opphav, blant annet russisk. Nagorno 'fjellrik, øvre', karabakh 'svart hage'

også kjent som:

Dağlıq Qarabağ, Leṙnayin Ġarabaġ

Artsakh, Artsakhi Hanrapetut’yun, Արցախի Հանրապետություն

Historie

Armenske soldater under Nagorno-Karabakh-krigen
Agdam
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Nagorno-Karabakh ble erobret av russerne i 1813, autonomt område fra 1923. Kravet om at området skulle overføres til Den armenske SSR utløste i 1988 voldsomme sammenstøt mellom armenere og aserbajdsjanere i de to republikkene. Ved Sovjetunionens oppløsning i 1991 brøt det ut full krig. Med støtte fra Armenia lyktes Nagorno-Karabakh-armenerne å ta kontroll over Nagorno-Karabakh og flere omkringliggende regioner. Om lag 800 000 aserbajdsjanere ble drevet på flukt.

Partene inngikk våpenhvile i 1994, og året etter ble Armenia og Aserbajdsjan enige om at de uløste spørsmålene skulle drøftes i regi av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Det har i tiden etter vært liten fremdrift i disse forhandlingene.

Nagorno-Karabakh fungerer i dag i praksis som en egen stat, men er tett integrert med Armenia. Armenias tidligere president Robert Kotsjarjan (1998–2008) var for eksempel tidligere president i Nagorno-Karabakh i perioden 1994–1997. I 2017 annonserte myndighetene at staten har endret navn til Republikken Artsakh.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg