Igor Dodon

Faktaboks

Igor Dodon
født:
18. februar 1975, Sadova, Călăraşi-fylket
Igor Dodon har vært Moldovas president siden 2016.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Igor Dodon, moldovsk politiker, Moldovas president fra 23. desember 2016.

Bakgrunn

Dodon er utdannet som økonom fra Landbruksuniversitetet i Moldova med videreutdanning innen ledelsesfag og jus. Han har en doktorgrad i økonomiske fag fra 2002. Fra 1997 til 2005 hadde Dodon ulike stillinger i børsinstitusjoner i Moldova og underviste samtidig i økonomiske fag på universitetsnivå.

Politisk karriere

I 2005 ble Dodon visestatsråd for handel og økonomi. Han var medlem av Kommunistpartiet, som da var landets største parti. Fra 2006 til 2009 var han statsråd for handel og økonomi, fra 2008 også visestatsminister i Zinaida Greceanîis regjering. Ved valgene i 2009 og 2010 ble han valgt inn i parlamentet på Kommunistpartiets liste. Sommeren 2011 tapte han knepent kampen mot den liberale Dorin Chirtoacă om å bli borgermester i Chișinău. I november 2011 forlot Dodon Kommunistpartiet sammen med flere andre ledende politikere, blant andre Zinaida Greceanîi, og sluttet seg til det beskjedne Sosialistpartiet, der han måneden etter ble valgt til partileder. Ved parlamentsvalget i november 2014 var Dodon den store overraskelsen. Hans nye parti ble da valgets største med 21 prosent av stemmene.

Han var en av kandidatene i presidentvalget 30. oktober 2016 og ledet på meningsmålingene før valget. Han fikk 48,0 prosent av stemmene og gikk dermed videre til andre valgomgang 13. november, der han møtte Maia Sandu fra det vestorienterte Handlings- og solidaritetspartiet. Denne gangen fikk han 52,4 prosent av stemmene og vant dermed presidentvalget. Han ble innsatt i stillingen 23. desember 2016.

Politikk

Igor Dodon har markert seg som en russiskvennlig politiker, som ønsker at Moldova skal slutte seg til tollunionen med Russland, Hviterussland og Kasakhstan i stedet for å søke nærmere tilknytning til EU. Som president har han besøkt Russland flere ganger. Han tilstreber også et nærmere forhold til Tyrkia, som han kaller en strategisk partner. Tyrkia skal blant annet bekoste rehabiliteringen av presidentpalasset i Chişinău, som skal være avsluttet til et planlagt statsbesøk i mai 2018 av Tyrkias president Erdogan. Dodon har gått inn for en føderalisering av Moldova og foreslått at Moldovas flagg, som likner sterkt på det rumenske, byttes ut med et nytt.

Presidentens makt

Dodon ønsker at presidentens konstitusjonelle makt skal styrkes, i oktober 2017 argumenterte han i en tale for at den eneste redningen for landet ville være overgang til en presidentrepublikk. Flere ganger har han vært i åpen konflikt med den mer vestorienterte regjeringen og parlamentsflertallet.

To ganger i 2017 har han nektet å godkjenne endringer i regjeringens personsammensetning. Den første gangen gjaldt det stillingen som forsvarsminister, den andre gangen gjaldt det flere statsrådsposter, deriblant utenriksministeren, justisministeren og helse- og sosialministeren. Ved begge anledninger avgjorde landets konstitusjonsdomstol at presidenten ikke hadde oppfylt sine plikter etter grunnloven, siden han bare én gang kan nekte å utnevne en statsråd foreslått av statsministeren. Domstolen gav derfor en midlertidig fullmakt til statsministeren eller presidenten i nasjonalforsamlingen til å utnevne de statsrådene som presidenten nektet å utnevne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg