Maia Sandu, moldovsk økonom og politiker. Maia Sandu ble nummer to i presidentvalget høsten 2016.

Sandu studerte ledelsesfag i Chișinău ved Akademiet for økonomiske studier 1989-1994. I 1998 oppnådde hun en mastergrad i internasjonale forbindelser ved Akademiet for offentlig administrasjon i Chișinău.

I 2010 tok hun en mastergrad i offentlig administrasjon ved Harvard University. Fra 1994 til 1998 arbeidet hun i Finansdepartementet, og fra 1998 til 2005 i Verdensbankens stedlige kontor. Senere har hun arbeidet med programmer for økonomiske og administrative reformer. Fra 2010 til 2012 var hun rådgiver i Verdensbanken i Washington. 

Fra 2012 til 2015 var Sandu undervisningsminister i Moldova og iverksatte flere reformer i utdanningssystemet. I 2014 erklærte hun sin tilslutning til Det liberal-demokratiske partiet, men har senere uttalt at hun formelt ikke er medlem.

I regjeringskrisen sommeren 2015 ble hun utpekt som statsministerkandidat for de tre "europavennlige" partiene, som har et knapt flertall i parlamentet dersom de klarer å opptre sammen. Men Sandu stilte betingelser for å sikre at den reelle maktutøvelsen skulle være under kontroll av henne som statsminister, det gjaldt både sammensetningen av regjeringen og forholdet til andre statsinstitusjoner. Kamp mot korrupsjonen og en bedre forvaltning av statens inntekter var sentrale punkter for henne. Sandus kandidatur møtte etter hvert motstand fra koalisjonspartnerne, og i stedet ble Valeriu Streleț felles statsministerkandidat for Det liberal-demokratiske partiet, Det liberale partiet og Det demokratiske partiet. Han overtok som statsminister 30. juli 2015.

Maia Sandu ble ikke med i den nye regjeringen, som bare overlevde til slutten av oktober. Selv ga hun signaler om at hun ville trekke seg fra politisk arbeid. Men da regjeringskrisen etter avgangen til regjeringen Streleţ ennå ikke var løst til jul, lanserte hun i desember 2015 en ny politisk bevegelse, "I takt med Maia Sandu" (În pas cu Maia Sandu). Målet for bevegelsen var å danne et nytt politisk parti, der det allerede fra grunnleggelsen skulle tas konkrete skritt for å forebygge en korrupsjonskultur i partiet.

Det nye partiet ble grunnlagt våren 2016 med navnet "Handlings- og Solidaritetspartiet" (Partidul Acţiune şi Solidaritate). Forbokstavene i partinavnet danner ordet "pas", som kan bety både skritt og takt. Maia Sandu var en av kandidatene i presidentvalget 30. oktober 2016. Med 38,7 prosent av stemmene ble hun nummer to og gikk dermed videre til andre valgomgang 13. november, der hun møtte Igor Dodon fra Sosialistpartiet. Hun fikk da 47,6 prosent av stemmene mot Dodons 52,4 prosent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.