Faktaboks

Lansing
Uttale
lˈænsiŋ
Innbyggertall
113 000 (2020)
Lansing, Michigan
Av /Shutterstock.

Lansing er hovedstad i delstaten Michigan i USA. Med 113 000 innbyggere er Lansing Michigans sjette mest folkerike by. Storbyregionen, kalt Mid-Michigan, har 541 000 innbyggere (US Census, 2020).

Lansing ligger der Red Cedar River munner ut i Grand River 137 kilometer nordvest for Detroit. Byen er den eneste delstatshovedstaden i USA som ikke også er hovedsete i et fylke. Navnet er etter Lansing i delstaten New York, hjemstedet til en av byens første innbyggere.

Befolkning

Lansing nådde sitt største folketall i 1970, da byen hadde 131 000 innbyggere. Siden har folketallet vært synkende. 58,2 prosent av innbyggerne definerer seg som hvite, 23,7 prosent som afrikansk-amerikanere. 12,5 prosent av befolkningen har opphav i spansktalende land (US Census, 2023).

Næringsliv

Som Michigans hovedstad er flest sysselsatt innen styre og forvaltning. Mange arbeider også innen undervisning, forsikring (Lansing er hovedkvarter for fire store forsikringsselskaper), bankvirksomhet, helsetjenester og bilproduksjon (General Motors). Nedgang i bilproduksjon for har utløst en større satsing på informasjonsteknologi og bioteknologi.

Utdanning og kultur

Det er flere universiteter og avdelinger av universiteter. Størst er Michigan State University, grunnlagt i 1855 i forstaden East Lansing. Cooley Law School er en privat jusskole. Andre universiteter har avdelinger i byen og det er flere høyskoler, blant annet Lansing Community College, grunnlagt 1957.

Blant gallerier og museer kan nevnes Lansing Art Gallery, R.E. Olds Transportation Museum og Eli and Edythe Broad Art Museum ved Michigan State University. Wharton Center for Performing Arts åpnet i 1982 og renovering og utvidelse av senteret ble fullført i 2009. Byen har flere teatre.

Old Town Oktoberfest arrangeres årlig og det er flere matmarkeder i sommerhalvåret; Lansing City Market drives hele året. Potter Park Zoo ligger ved Red Cedar River.

Historie

Det senere Lansing var villmark med tett skog da delstatens hovedstad ble flyttet hit fra Detroit i 1847. Året etter skiftet stedet navn fra Michigan til Lansing. Tre landsbyer vokste fram langs Grand River, den siste spesielt etter at det ble bygd en bro over Grand River og oppført en midlertidig delstatsbygning. I 1859 hadde Lansing nesten 3000 innbyggere. En ny capitol-bygning ble innviet i 1879 i en park i sentrum. Lansing fikk jernbaneforbindelser i 1870-årene og byen vokste industrielt spesielt etter etableringen av Olds Motor Vehicle Company i 1897 og REO Motor Car Company i 1905.

Mellom 1900 og 1910 ble innbyggertallet nesten fordoblet. Byen vokste i tiårene som fulgte med stor produksjon av biler, bildeler og annen industri. Bilproduksjon har i senere tiår hatt mindre betydning i Lansing enn tidligere, men i 2001 åpnet General Motors en ny fabrikk, Lansing Grand River Assembly. På 2010-tallet ble det iverksatt renovering av en rekke bygninger i sentrum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg