Marcus Garvey

Faktaboks

Marcus Garvey
Marcus Moziah Garvey
Uttale
gˈa:vei
Født
1887, Jamaica
Død
1940

Artikkelstart

Marcus Garvey var en amerikansk reformator, mest kjent for sitt arbeid i USA. I 1914 fikk han opprettet UNIA, en organisasjon som satte seg som mål å stimulere til økt selvrespekt og økonomisk styrke for den svarte befolkning, først og fremst gjennom å opprette en selvstyrt svart nasjon i Afrika.

Garveys bevegelse skjøt stor fart etter at han i 1916 flyttet til den svarte bydelen Harlem i New York City. Allerede i 1919 var det opprettet 30 lokalavdelinger i byghettoene i det nordlige USA. Garvey ivret for egne forretningstiltak for den svarte befolkning, og disse omfattet en tid fabrikker og et dampskipsselskap.

UNIAs årsmøte 1924 vedtok konkrete planer for et «tilbake-til-Afrika»-koloniseringsforsøk. Garvey møtte imidlertid motstand fra andre svarte ledere for sin segregasjonspolitikk og upraktiskhet. Dessuten ble han i 1922 dømt for økonomiske misligheter. Dommen ble omstøtt i 1927 av president Coolidge, som imidlertid samtidig utviste Garvey. Han flyttet UNIAs hovedkvarter til Storbritannia, men oppnådde aldri siden større oppslutning om sine ideer. Disse ble til dels gjenopplivet av den nasjonalistiske Black Power-bevegelsen i 1960-årene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg