Organisasjonen for afrikansk enhet

Organisasjonen for afrikansk enhets flagg fra 1970 til 2002.

Flagg av Organisasjonen for afrikansk enhet. public domain

Etiopias keiser Haile Selassie (til venstre) og Egypts president Gamal Abdel Nasser i Addis Adeba på OAUs toppmøte i 1963.

Selassie og Nasser på møte i OAU av Ukjent fotograf. Falt i det fri (Public domain)

(OAU), var en panafrikansk organisasjon, stiftet 25. mai 1963 (senere Afrika-dagen). Organisasjonen ble i 2001 erstattet av Afrikanske Union (AU) og oppløst i 2002.

Opprettelsen av OAU var et produkt av avkoloniseringen av Afrika. Med blant annet Ghanas statsminister og senere president Kwame Nkrumah som pådriver og inspirator, var drømmen et forent Afrika med OAU som et øverste organ. I praksis var OAU i hovedsak handlingslammet – dels på grunn av de store politiske og ideologiske ulikhetene landene imellom, dels fordi man ikke ønsket å gripe inn i medlemslands indre anliggender og dels fordi de fleste afrikanske statene var ressurssvake.

I 1990-årene fikk OAU økt betydning og anseelse, da organisasjonen i større grad engasjerte seg i Afrikas militære konflikter. Hovedorganet til OAU var det årlige toppmøtet av statssjefer. Organisasjonens hovedkvarter lå i Addis Abeba, Etiopia. OAU etablerte flere spesialiserte organer, blant annet innen post- og telekommunikasjoner, jernbane, handel og idrett. Alle afrikanske stater sluttet seg til OAU; Marokko trakk seg ut i 1985 da Vest-Sahara ble gitt medlemskap.

OAU arbeidet mye med politiske spørsmål knyttet til kampen mot apartheid og for de afrikanske landenes frigjøring. Etter de frie valgene og maktskiftet i Sør-Afrika i 1994, ble OAUs frigjøringskomité oppløst. OAUs charter stipulerte at grensene fra kolonitiden skulle ligge fast. Dette hindret OAU lenge i å ta stilling til et spørsmål som Eritreas frigjøringskamp og interne konflikter. OAU var aktiv i konfliktløsing mellom afrikanske stater, etter hvert også i noen grad innen enkelte stater.

OAU arbeidet også for styrket økonomisk og politisk samarbeid og koordinering mellom de afrikanske stater imellom. I 1990-årene ble fredsmegling og -skaping en viktig del av virksomheten. OAU tok, sammen med FNs økonomiske kommisjon for Afrika (ECA), til orde for større økonomisk samarbeid de afrikanske stater imellom. Et skritt i denne retning ble tatt med opprettelsen av AU, som er mer økonomisk orientert enn OAU.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.