Organisasjonen for afrikansk enhet

Organisasjonen for afrikansk enhet, panafrikansk organisasjon, stiftet 25. mai 1963 (senere Afrika-dagen); etterfulgt 2001 av Afrikanske Union (AU), oppløst 2002.

Opprettelsen av OAU var et produkt av avkoloniseringen av Afrika. Med bl.a. Ghanas statsminister og senere president Kwame Nkrumah som pådriver og inspirator, var drømmen et forent Afrika med OAU som et øverste organ. I praksis var OAU i hovedsak handlingslammet – dels pga. de store politiske og ideologiske ulikheter landene imellom, dels fordi man ikke ønsket å gripe inn i medlemslands indre anliggender, og dels fordi de fleste afrikanske stater er ressurssvake. I 1990-årene fikk OAU økt betydning og anseelse, da organisasjonen i større grad engasjerte seg i Afrikas militære konflikter. Hovedorganet til OAU var det årlige toppmøte av statssjefer; organisasjonens hovedkvarter lå i Addis Abeba, Etiopia. OAU etablerte flere spesialiserte organer, bl.a. innen post- og telekommunikasjoner, jernbane, handel og idrett. Alle afrikanske stater sluttet seg til OAU; Marokko trakk seg 1985 ut da Vest-Sahara ble gitt medlemskap.

OAU arbeidet mye med politiske spørsmål knyttet til kampen mot apartheid og for de afrikanske lands frigjøring. Etter de frie valgene og maktskiftet i Sør-Afrika 1994, ble OAUs frigjøringskomité oppløst. OAUs charter stipulerte at grensene fra kolonitiden skulle ligge fast. Dette hindret OAU lenge i å ta stilling til et spørsmål som Eritreas frigjøringskamp og interne konflikter. OAU var aktiv i konfliktløsing mellom afrikanske stater, etter hvert også i noen grad innen enkelte stater.

OAU arbeidet også for styrket økonomisk og politisk samarbeid og koordinering mellom de afrikanske stater imellom. I 1990-årene ble fredsmegling og -skaping en viktig del av virksomheten. OAU tok, sammen med FNs økonomiske kommisjon for Afrika (ECA), til orde for større økonomisk samarbeid de afrikanske stater imellom. Et skritt i denne retning ble tatt med opprettelsen av AU, som er mer økonomisk orientert enn OAU.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.