Black Power

Black Power. Demonstrasjonen under seiersseremonien etter 200-meteren i OL, Mexico by 1968. I midten gullmedaljevinneren Tommie Smith, USA, til høyre John Carlos, USA, til venstre Peter Norman, Australia.

Av /NTB Scanpix ※.
Stokely Carmichael
Stokely Carmichael var den første som tok i bruk slagordet Black Power. Han sluttet seg til borgerrettsorganisasjonen Black Panthers. På bildet til venstre deler Carmichael ut en løpeseddel, vist til høyre. Innholdet er en protest mot Vietnam-krigen, som borgerrettsbevegelsen var sterkt i mot. Fotografiet er fra 1967.
Av /NTB scanpix.

«Black Power» er både et slagord og en samlebetegnelse på en sosial bevegelse 1960- og 1970-tallet. Black Power-bevegelsen vokste ut av en misnøye med hva borgerrettighetsbevegelsen var i stand til å oppnå for svarte i USA, og et ønske om selvråderett og økt politisk og økonomisk makt for svarte amerikanere.

Faktaboks

Uttale
blæk pˈauə
Etymologi
engelsk, ‘svart makt’

Begrepet Black Power dukket først opp i skrift som tittel på Richard Wrights bok ved samme navn i 1954, men ble kjent i den videre offentligheten da Stokely Carmichael fra borgerrettsorganisasjonen The Student Non-Violent Coordinating Committee (SNCC) brukte det som slagord under en demonstrasjon i Mississippi i 1966. Carmichael gav året etter ut en bok ved navn Black Power sammen med Charles V. Hamilton.

Black Power-bevegelsen var en reaksjon på manglende økonomiske og politiske muligheter for svarte i USA, både i de tradisjonelle sørstatene og i nord, til tross for økte formelle juridiske rettigheter. Tilhengere av bevegelsen gav uttrykk for en utålmodighet med ikke-voldsfilosofien som rådet i den etablerte borgerrettsbevegelsen på 1950- og 1960-tallet, og brukte ofte retorikk og klær med militær eller selvforsvarssymbolikk.

Deler av Black Power-bevegelsen forsøkte også å bygge bånd mellom undertrykte grupper internasjonalt. I 1968 ble de to amerikanske idrettsutøverne Tommie Smith og John Carlos utvist fra sommer-OL i Mexico by etter å ha utført en Black Power-protest fra vinnerpodiet. De to sto med bøyde hoder og hevede knyttnever under avspillingen av den amerikanske nasjonalsangen, for å protestere mot rasistisk motivert vold, økonomisk undertrykking og rasistiske lover i USA og i apartheid-regimer som Rhodesia og Sør-Afrika.

Sentrale figurer og organisasjoner som har blitt satt i sammenheng med Black Power-bevegelsen på 1960- og 1970-tallet er poeten Amiri Baraka, den religiøse lederen Malcolm X og Nation of Islam, Angela Davis, Fred Hampton, Eldridge Cleaver og The Black Panther Party for Self-Defense.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg