Kystvakten

KV Senja

Håkon Kjøllmoen/Forsvaret. Gjengitt med tillatelse

Kystvakten, forkortet KV, er organisasjon innen Sjøforsvaret  som utfører fiskerioppsyn og bruksvakthold, hjelpetjeneste for fiskeflåten og overvåking og suverenitetshevdelse i norsk territorialfarvann og økonomisk sone, samt i fiskevernsonen ved Svalbard og fiskerisonen ved Jan Mayen. Kystvakten deltar i redningsaksjoner og oljevernberedskap og bistår politi og tollvesen; den har deltatt i forskningsekspedisjoner til Arktis og Antarktis, og leverer forsyninger til utestasjoner.

Kystvaktens oppgaver reguleres gjennom lov om Kystvakten av 1997. KV ble opprettet i 1977 som en fortsettelse og utvidelse av Det sjømilitære fiskerioppsyn. Lederen for Kystvakten er flaggkommandør og inngår i Sjøforsvarsstaben. Under ham administreres den av sjefen for Kystvaktskvadron Sør på Haakonsvern og sjefen for Kystvaktskvadron Nord i Sortland. Den operative ledelse av KV Nord og KV Sør ligger under Landsdelskommando Nord-Norge i Bodø. Kystvaktens offiserer har politimyndighet og inspeksjonsrett under håndhevelse av fiskerilover i havområder under norsk jurisdiksjon.

Kystvakten har tre fartøyer av Nordkapp-klassen: Nordkapp (1981), Senja (1981) og Andenes (1982). De er hver på 3240 tonn; toppfart 23 knop, rekkevidde 7500 nautiske mil med 15 knop; de har helikopter i hangar, en 57 mm og fire 20 mm kanoner.

Svalbard (2001) er Kystvaktens største fartøy på 6500 tonn. Det har betydelig isbryterkapasitet, har hangar for to helikoptre og er bestykket med en 57 mm kanon. Videre har Kystvakten to spesialbygde fartøyer på ti års leiekontrakt, samt fem andre leide fartøyer og fire bruksvaktskøyter.

I Kystvakten inngår to Orion-fly fra Andøya og seks Naval Lynx-helikoptre fra Bardufoss.

Indre Kystvakt ble opprettet i 1996 med fartøyer i sju soner langs kysten. Indre Kystvakt har ansvaret for området fire nautiske mil ut fra fastlandet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.