Sortland (tettsted)

Artikkelstart

Sortland tettsted ligger ved Sortlandsundet lengst øst på Langøya, ved Sortlandsbrua over til Hinnøya (riksvei 85). Tettstedet, som strekker seg fra Gambukta i nord til og med boligfeltet Nord-Steiro i sør, er administrasjonssenter i Sortland kommune og viktigste handels- og servicesenter i Vesterålen; likeledes et viktig kommunikasjonssenter. Sortland tettsted har fra 1997 bystatus etter kommunalt egenvedtak.

Faktaboks

Innbyggertall
5487 (SSB, 2020)
Landareal
3,6 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
7851 Sortland

Tettstedet er kalt «den blå byen ved sundet», et resultat av Sortland kommunes hovedprosjekt i forbindelse med tusenårsmarkeringen i 2000 som hadde som formål «å fremme ny kunst, arkitektur, design og økt estetisk forståelse» der ideen om å male byen Sortland blå, er et sentralt element.

I tettstedet kommer dagsavisa Bladet Vesterålen (dekker de fem kommunene i Vesterålen, samt Lødingen og Kvæfjord i Troms) og nettavisa VOL Vesterålen Online som er en felles regional nettavis for Vesterålen.

I tettstedet ligger Sortland videregående skole. Her åpnet i 2014 et større kulturhus, «Kulturfabrikken», med blant annet bibliotek, kino, konferansesenter og Sortland Museum, avdeling av Museum Nord.

Sortland har fast hurtigruteanløp.

Kommentarer (2)

svarte Erik Bolstad

Takk! Akkurat den setninga hadde unnsluppet oppdatering, men er nå rettet :-)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg