Sortland (tettsted)

Artikkelstart

Sortland er et tettsted i Sortland kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 3,7 km², og har 5492 innbyggere (2021).

Faktaboks

Innbyggertall
5492 (SSB, 2021)
Landareal
3,7 km²
Tettstedsnummer
7851 Sortland

Sortland tettsted ligger ved Sortlandsundet lengst øst på Langøya, ved Sortlandsbrua over til Hinnøya (riksvei 85). Tettstedet, som strekker seg fra Gambukta i nord til og med boligfeltet Nord-Steiro i sør, er administrasjonssenter i Sortland kommune og viktigste handels- og servicesenter i Vesterålen; likeledes et viktig kommunikasjonssenter. Sortland tettsted har fra 1997 bystatus etter kommunalt egenvedtak.

Tettstedet er kalt «den blå byen ved sundet», et resultat av Sortland kommunes hovedprosjekt i forbindelse med tusenårsmarkeringen i 2000 som hadde som formål «å fremme ny kunst, arkitektur, design og økt estetisk forståelse» der ideen om å male byen Sortland blå, er et sentralt element.

I tettstedet kommer dagsavisa Bladet Vesterålen (dekker de fem kommunene i Vesterålen, samt Lødingen og Kvæfjord i Troms) og nettavisa VOL Vesterålen Online som er en felles regional nettavis for Vesterålen.

I tettstedet ligger Sortland videregående skole. Her åpnet i 2014 et større kulturhus, «Kulturfabrikken», med blant annet bibliotek, kino, konferansesenter og Sortland Museum, avdeling av Museum Nord.

Sortland har fast hurtigruteanløp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Erik Bolstad

Takk! Akkurat den setninga hadde unnsluppet oppdatering, men er nå rettet :-)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg