FOH, er sentralen hvorfra Forsvarets operative sjef, sjef FOH, fører operativ kommando over Forsvarets stridende enheter og avdelinger, grensevakten og norsk kystvakt.

FOH er lokalisert til Reitan, sør for Bodø i Nordland. Herfra planlegger og leder sjef FOH, på vegne av Forsvarssjefen, Forsvarets operasjoner og øvelser. Hovedkvarteret er bemannet døgnet rundt, året rundt.

Ansvar og myndighet

Sjef FOH har ansvar for å overvåke havområdene underlagt norsk myndighet og luftrommet over, for å etablere og opprettholde et oppdatert situasjonsbilde i sann tid. Dette skal danne grunnlag for å håndheve norske suverene rettigheter og forsvare Norge i fred, krise og krig.

  • Sjef FOH håndhever norsk suverenitet i territorialfarvannet, på landterritoriet og i luftrommet over.
  • Sjef FOH planlegger og opprettholder beredskap for Forsvarets bidrag til å håndtere sikkerhetspolitiske kriser som måtte oppstå.
  • Sjef FOH har ansvar for å utarbeide å holde à jour operative planer for militært forsvar av Norge i tilfelle krise og krig.
  • Sjef FOH planlegger og leder militære øvelser i Norge.
  • Sjef FOH planlegger, koordinerer og støtter norske styrkebidrag til internasjonale operasjoner.
  • Sjef FOH samarbeider med politimestrene i landet om Forsvarets bistand til politiet, med fylkesmennene når det gjelder Forsvarets bistand ved naturkatastrofer og større ulykker og med Hovedredningssentralene i Sør-Norge og Nord Norge når det gjelder Forsvarets bistand til søk og redning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg