Kentucky.

Geoatlas. Begrenset gjenbruk

Kentucky, delstat i USA, vest for Allegheny Mountains. Danner sammen med Tennessee, Alabama og Mississippi de såkalte Sørøstre sentralstater. Grenser til Missouri i vest, Illinois, Indiana og Ohio i nord, West Virginia i øst, Virginia i sørøst og Tennessee i sør.

Kentucky har et totalt areal på ca. 104 660 km2 (nr. 37 av statene i USA), og har ca. 4 425 000 innbyggere (2015) - (nr. 26 av statene i USA). Kentucky ble opptatt som stat nr. 15 i USA 1. juni 1792. Hovedstaden er Frankfort, mens Louisville er den største byen i delstaten.

Navnet har en usikker tolkning, kan være avledet av et cherokee-ord, 'mørk, blodig slagmark'; er også utlagt som 'engmark' og 'morgendagens land'), forkortet KY, ofte omtalt som The Bluegrass State, etter en rappgressart som er sterkt utbredt i området.

Den østlige delen av Kentucky tilhører Cumberland Plateau, som er den sørligste del av fjellkjeden Appalachene. Platået er oppskåret av trange elvedaler, bl.a. kildeelvene til Cumberland og Kentucky River, og når i Big Black Mountain opp i 1263 moh. Området har store forekomster av steinkull (Eastern Coalfield), og fjellene er dekket av tett løvskogvegetasjon. Også i sørvest (Western Coalfield) er landskapet kupert, mens den midtre del er et rolig bakkeland. Det kalles i nord Bluegrass-distriktet, og er kjent for sin fruktbare jord, dannet ved forvitring av kalkstein, og for sin hesteavl. Kalksteinsområdet er rikt på underjordiske elveløp og huler, bl.a. Mammoth-Flint Ridge Cave, verdens største hule. Landskapet lengst i vest, mellom elvene Tennessee, Mississippi og Ohio, er en del av Mississippis elveslette. Elvene renner for det meste nordover til Ohio River.

Klimaet er temperert med rikelig nedbør, som faller temmelig jevnt fordelt over hele året. Årsmiddeltemperaturen varierer mellom 13 og 16 °C; Louisville har en januartemperatur på 1 °C, 26 °C i juli. Årsnedbøren er høyest i sør, lavest i nordøst; 1130 mm i Louisville. Omkring 40 % av arealet er skogkledd (eik, hickory, ask m.m.).

Koloniseringen av Kentucky tok til på slutten av 1700-tallet, og folketallet passerte 1 mill. i 1855, 2 mill. i 1895 og 3 mill. i midten av 1950-årene. Siden depresjonen i 1930-årene har delstaten stort sett hatt netto utvandring, men i perioden 1970–80 økte folketallet med 13,6 %, som gav en tilvekst litt over gjennomsnittet for hele USA. I tiåret 1980–90 økte folketallet bare med 0,7 %, mens det i 1990-årene igjen har økt i takt med landsgjennomsnittet. Over 90 % av innbyggerne er hvite. De svartes andel av befolkningen har sunket jevnt siden Borgerkrigen i 1860-årene. Bosetningen i Kentucky har tradisjonelt vært knyttet til landsbygda, og i fjellene har topografi og dårlige kommunikasjoner mange steder skapt isolerte småsamfunn, hollows. Befolkningen i disse områdene blir ofte kalt hillbillies. Største byer er Louisville og Lexington–Fayette. En del av Cincinnatis (Ohio) forsteder ligger i Kentucky, bl.a. Covington. Hovedstad er Frankfort.

Jordbruksprodukter danner fremdeles grunnlaget for statens økonomi, selv om det dyrkede arealet går tilbake. Mais opptar størst areal, men tobakk er viktigste salgsvare. Bare North Carolina har større tobakksproduksjon blant delstatene, og Louisville, engang USAs største tobakksmarked, har store sigarett-fabrikker. Videre dyrkes soyabønner, hvete, rug m.m. Husdyrbruket har stor betydning. Hesteoppdrett har lange tradisjoner. Ved siden av West Virginia er Kentucky USAs største kullprodusent. Produksjonen foregår for en stor del i dagbrudd (strip mining), noe som har bidratt til store erosjonsskader og andre miljøødeleggelser. Også olje og naturgass utvinnes i betydelige kvanta. Ellers maskin-, elektrisk og elektronisk industri, samt nærings- og nytelsesmiddelindustrien. Industrien er særlig konsentrert til byene langs Ohio, som er en viktig transportåre, bl.a. til Ashland og Louisville. Delstaten har en rekke institusjoner for høyere utdanning, mest kjent er University of Kentucky i Lexington og University of Louisville.

Kentucky var det første område vest for Allegheny Mountains som ble kolonisert av amerikanere fra de 13 opprinnelige koloniene. Det skjedde umiddelbart før uavhengighetskrigen. Området ble først organisert som en del av Virginia, men skilt ut og som 15. stat opptatt i unionen i 1792. Kentucky forsøkte å holde seg nøytral i borgerkrigen, men ble invadert av sørstatstropper i 1862, og innbyggerne stod splittet mellom nord- og sørstatene. Både unionens president Abraham Lincoln og de konføderertes president Jefferson Davis var født her.

Kentucky sender 2 senatorer og 6 representanter til Kongressen. Statens eget senat har 38 medlemmer, representanthuset 100 medlemmer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.