Frankfort

Kentucky State Capitol
Delstatskongressen for Kentucky ligger i Frankfort, som er delstatshovedstad.

Artikkelstart

Frankfort er en by og delstatshovedstad i Kentucky i USA med 27 621 innbyggere (U.S. Census, 2017). Byen ligger på begge sider av Kentucky-elven, 80 km øst for Louisville. Frankfort er USAs fjerde minste delstatshovedstad.

Faktaboks

Uttale
frˈæŋkfå:t

Næringsliv og kultur

Frankfort er et handels- og turistsenter i Bluegrass-regionen. Det produseres blant annet bourbon whiskey, tobakk, møbler, tekstiler, elektroniske komponenter og maskiner. Byen er kjent for avl av fullblodshester. Kentucky State-universitetet ble grunnlagt i 1886.

Historie

I 1780 angrep en gruppe urfolk noen tidlige nybyggere ved en elvesving i Kentucky-elven, og pioneren Stephen Frank ble drept. Krysningstedet i elven ble senere kalt Frank's Ford som ble til Frankfort.

Byen ble grunnlagt i 1786 da general James Wilkinson kjøpte et landområde på nordsiden av Kentucky-elven som ble utviklet til Frankfort sentrum. Frankfort ble delstatshovedstad i 1792 og fikk bystatus i 1839. Den separate bebyggelsen South Frankfort ble annektert i 1850. Under den amerikanske borgerkrigen var Frankfort høsten 1862 kortvarig okkupert av konfødererte tropper.

Kentucky State Capitol ble innviet i 1910. En flom forårsaket store ødeleggelser i Frankfort i 1937. På 1960-tallet vokste byens økonomi og befolkning raskt. Skyskraperen Capital Plaza Office Tower åpnet i 1972 og var et landemerke i sentrum før bygningen ble revet i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg