Faktaboks

Louisville
Uttale
lˈu:isvil
Innbyggertall
623 000
/IIP Photo Archive.
Lisens: CC BY 2.0

Louisville er største by i delstaten Kentucky i USA. Byen ligger ved elven Ohio, cirka 150 kilometer sørvest for Cincinnati. Louisville ble i 2003 slått sammen med Jefferson fylke og har 623 000 innbyggere, som igjen danner midtpunktet i en større byregion som også strekker seg inn i Indiana med 1,4 millioner innbyggere (2020).

Byen er oppkalt etter Ludvig 16., hvis tropper støttet amerikanerne under den amerikanske uavhengighetskrigen.

Næringsliv og kultur

Louisville er et viktig kommunikasjons-, handels- og industrisenter. Shipping og skipslast har lenge vært viktige næringer, og byen er særlig kjent for produksjon av whisky (bourbon). Flere broer fører over elven til forstedene New Albany og Jeffersonville i Indiana.

Louisville er siden 1798 sete for University of Louisville og har flere teologiske seminarer. Avisen Courier Journal er en av de eldste i USA, grunnlagt i 1868.

Byen har siden 1875 avholdt et årlig galoppløp for engelske fullblodshester, Kentucky Derby. Løpet arrangeres første søndag i mai og avslutter byens største årlige begivenhet, den to uker lange Kentucky Derby-festivalen.

Historie

De første bosetterne kom til området i 1778, under uavhengighetskrigen. Louisville fikk bystatus i 1828. Industrien vokste med introduksjon av dampskipet og åpningen av en kanal rundt fossestryket i Ohioelven i 1830, som tidligere hadde utgjort elvens eneste barriere for skipstransport. Befolkningen vokste fra 10 000 innbyggere i 1830 til 43 000 i 1850, blant dem både slaveeiere og abolisjonister. Under den amerikanske borgerkrigen var Louisville et viktig forsyningssenter for unionsstyrkene. Fra 1883 til 1887 ble det avholdt fem verdensutstillinger i byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg