Spesartin
Spessartin og kvarts fra Fujian Province, Kina.
Spesartin
Av .
Granat på kalsitt, 1,8 x1,8 cm, Sande i Vestfold
.
Granat

Granat. Den vanligste krystallform er rombe-dodekaeder, også kalt granatoeder.

Av /KF-arkiv ※.

Granat er en gruppe silikatmineraler som krystalliserer kubisk. De opptrer ofte i vakre krystaller, i form av granatoedere med 12 flater eller ikositetraedere med 24 flater, eller en kombinasjon av disse krystallformene.

Faktaboks

Uttale
granˈat
Etymologi
av granum

Granater som har sterke, vakre farger og høy glans kan slipes og benyttes som smykkestener. Ellers anvendes granat som slipemiddel på grunn av sin betydelige hardhet på 6½–7½. Produksjon av granat for dette formålet fant tidligere sted ved Kongsberg.

Kjemisk sammensetning

Alle granater har den samme kjemiske summeformel X3Y2(SiO4)3, hvor X står for toverdige grunnstoffer som kalsium, magnesium, mangan og jern, mens Y står for treverdige grunnstoffer, vesentlig aluminium, jern og krom. Granatene kan deles inn i to hovedgrupper eller blandingsserier, med stor grad av blandbarhet innen hver serie (se tabell).

Av varieteter kan nevnes hessonitt, som er en jernrik grossular, og melanitt, som er en titanholdig andraditt. Demantoid og topazolitt er edle, grønnliggule varieteter av andraditt. Hydrogrossular er krystallkjemisk meget interessant, idet én SiO4-gruppe her kan være erstattet av fire hydroksylgrupper, slik at den kjemiske formelen blir Ca3Al2(SiO4)3−x(OH)4x.

Forekomst

Pyrop finnes i bergarter dannet ved høye trykk, for eksempel i eklogitter og peridotitter fra Vestlandet. Almandin er meget utbredt i regionalmetamorfe bergarter som gneiser, glimmerskifere og amfibolitter. Spessartin-rike granater forekommer særlig på granittpegmatitter og i enkelte skarnforekomster.

Grossular og andraditt er typiske for kontaktforekomster og skarn, for eksempel i Oslofeltet og ved Arendal.

De viktigste granattypene

Pyralspitt-serien

Mineral Kjemisk formel
Pyrop Mg3Al2(SiO4)3
Almandin Fe3Al2(SiO4)3
Spessartin Mn3Al2(SiO4)3

Ugranditt-serien

Mineral Kjemisk formel
Uvarovitt Ca3Cr2(SiO4)3
Grossular Ca3Al2(SiO4)3
Andraditt Ca3Fe2(SiO4)3

Se også egne artikler om de enkelte granattyper.

Kunstig fremstilte granater

Granater er kjemiske forbindelser (salter) som brukes til optiske og magnetiske formål.

Et eksempel er neodym-dopet YAG, yttriumaluminiumgranat, Y3Al5O12, Det brukes som som høyeffektslaser (bølgelengde 1064 nm).YIG. Yttriumjerngranat, Y3Fe5O12, har også blitt brukt som boblehukommelse til datalagring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg