korund

Korund. Mineralogisk-geologisk museum, Oslo. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Korund av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Korund i glimmerskifer fra Sagstua, Årnes
korund av . Gjengitt med tillatelse
Korund fra Froland.
Korund av . Gjengitt med tillatelse

Korund, et meget hardt mineral (hardhet 9) som består av aluminiumoksid, Al2O3. Alminnelig, brunlig rød korund har av denne grunn vært kalt diamantspat (diamant har hardhet 10). Finkornet, uren korund kalles smergel og benyttes som slipemiddel. Korund forekommer særlig i metamorfe bergarter som marmor, glimmerskifer og gneis, i enkelte magmatiske bergarter som har underskudd på silika (SiO2) og dermed ikke inneholder kvarts (syenitter og nefelinsyenitter), dessuten anriket sekundært i grusforekomster. I Norge finnes korund i glimmerskifer ved Årnes på Romerike, i gneis i Froland ved Arendal, i pegmatitt på Seiland i Finnmark, og dessuten i små mengder en del andre steder.

Faktaboks

Uttale
korˈund
Etymologi
over tamil fra sanskrit

Edle varieteter av korund hører til de høyest vurderte edelstener. De røde kalles rubin; de blå og ofte også de gule og grønne kalles safir. De beste rubiner og safirer kommer fra Myanmar, Thailand og Sri Lanka, safirer dessuten fra India (Kashmir), USA (Montana) og Australia. Navn som orientalsk ametyst for fiolett, orientalsk topas for gul, og orientalsk smaragd for grønn safir, er uheldige og bør ikke brukes. Varietetene stjernesafir og stjernerubin er omtalt under asterisme og rubin.

Kunstig fremstilt korund har stor anvendelse som slipe- og polérmiddel (under navn som alundum o.l.), og brukes dessuten som lager i ur. Syntetiske edelstener av korund produseres i meget god kvalitet med de forskjelligste farger, også med stjerne-effekt.

Korund

Kjemisk formel Al2O3
Hardhet 9
Densitet 4,02 g/cm3
Krystalliserer trigonalt

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg