Korund, et meget hardt mineral (hardhet 9) som består av aluminiumoksid, Al2O3. Alminnelig, brunlig rød korund har av denne grunn vært kalt diamantspat (diamant har hardhet 10). Finkornet, uren korund kalles smergel og benyttes som slipemiddel. Korund forekommer særlig i metamorfe bergarter som marmor, glimmerskifer og gneis, i enkelte magmatiske bergarter som har underskudd på silika (SiO2) og dermed ikke inneholder kvarts (syenitter og nefelinsyenitter), dessuten anriket sekundært i grusforekomster. I Norge finnes korund i glimmerskifer ved Årnes på Romerike, i gneis i Froland ved Arendal, i pegmatitt på Seiland i Finnmark, og dessuten i små mengder en del andre steder.

Edle varieteter av korund hører til de høyest vurderte edelstener. De røde kalles rubin; de blå og ofte også de gule og grønne kalles safir. De beste rubiner og safirer kommer fra Myanmar, Thailand og Sri Lanka, safirer dessuten fra India (Kashmir), USA (Montana) og Australia. Navn som orientalsk ametyst for fiolett, orientalsk topas for gul, og orientalsk smaragd for grønn safir, er uheldige og bør ikke brukes. Varietetene stjernesafir og stjernerubin er omtalt under asterisme og rubin.

Kunstig fremstilt korund har stor anvendelse som slipe- og polérmiddel (under navn som alundum o.l.), og brukes dessuten som lager i ur. Syntetiske edelstener av korund produseres i meget god kvalitet med de forskjelligste farger, også med stjerne-effekt.

Kjemisk formel Al2O3
Hardhet 9
Densitet 4,02 g/cm3
Krystalliserer trigonalt

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.