korund

Korund i glimmerskifer fra Sagstua, Årnes
korund
Av .

Artikkelstart

Korund, et meget hardt mineral (hardhet 9) som består av aluminiumoksid. Alminnelig, brunlig rød korund har av denne grunn vært kalt diamantspat (diamant har hardhet 10). Finkornet, uren korund kalles smergel og benyttes som slipemiddel.

Faktaboks

Uttale
korˈund
Etymologi
over tamil fra sanskrit

Korund forekommer særlig i metamorfe bergarter som marmor, glimmerskifer og gneis, i enkelte magmatiske bergarter som har underskudd på silika (SiO2) og dermed ikke inneholder kvarts (syenitter og nefelinsyenitter), dessuten anriket sekundært i grusforekomster.

I Norge finnes korund i glimmerskifer ved Årnes på Romerike, i gneis i Froland ved Arendal, i pegmatitt på Seiland i Finnmark, og dessuten i små mengder en del andre steder.

Edelstener

Safir er en meget verdifull blå edelsten som er en varietet av mineralet korund. Fargen skyldes små mengder titan og jern.
Lisens: CC BY 2.0
Rubin er en rød varietet av mineralet korund; fargen skyldes små mengder av krom. Rubin fra Froland i Aust-Agder.
Korund
Av /Naturhistorisk museum, UiO.

Edle varieteter av korund hører til de høyest vurderte edelstener. De røde kalles rubin; de blå og ofte også de gule og grønne kalles safir. De beste rubiner og safirer kommer fra Myanmar, Thailand og Sri Lanka, safirer dessuten fra India (Kashmir), USA (Montana) og Australia.

Navn som orientalsk ametyst for fiolett, orientalsk topas for gul, og orientalsk smaragd for grønn safir, er uheldige og bør ikke brukes. Varietetene stjernesafir og stjernerubin er omtalt under asterisme og rubin.

Syntetisk korund

Kunstig fremstilt korund har stor anvendelse som slipe- og polérmiddel (under navn som alundum, og lignende), og brukes dessuten som lager i ur.

Syntetiske edelstener av korund produseres i meget god kvalitet med de forskjelligste farger, også med stjerne-effekt.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning Oksid
Kjemisk formel Al2O3
Hardhet 9
Massetetthet 4,02 g/cm³
Krystallsystem Trigonalt

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg