Kadafi Zaman

Faktaboks

Kadafi Zaman
Født
8. juli 1973, Drammen

Artikkelstart

Kadafi Zaman er en norsk journalist og programleder fra Tranby i Lier, kjent som mangeårig reporter i TV 2-nyhetene og for dokumentarserien Norge bak fasaden.

Bakgrunn

Zaman er født og oppvokst i Norge, etter at faren innvandret til Norge fra Pakistan i 1970. Han har jobbet i konditori, på pub og i reisebyrå, og har ufullendte studier ved Oslo ingeniørhøgskole og Delft University of Technology i Nederland bak seg.

Han ble medlem i AUF i 1990-årene, og i 1995 ble både han og moren, Khalida, valgt inn i kommunestyret i Lier for Arbeiderpartiet. På grunn av dette slapp han til i spalten «Tanker i tiden» i Drammens Tidende, og dette vekket interessen for journalistikk. Han tok journalistutdanning i Stavanger, jobbet deretter to år i Stavanger Aftenblad og tre år i VG, før han begynte som nyhetsjournalist i TV 2 i 2006.

Arbeidsområder

Etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001 spesialiserte Zaman seg på dekning av Asia og Midtøsten, med reportasjer fra Afghanistan, Pakistan, Saudi-Arabia, Palestina, Egypt, Indonesia, Iran og Syria.

Han har vist særlig interesse for felt som terrorisme, kriminalitet, migrasjon og integrering. Han har blant annet dekket 22. juli-terroren, Den arabiske våren, Mulla Krekar-saken og de norske fremmedkrigerne som dro for å kjempe for IS i Syria, mens han i TV 2-dokumentaren Norge til salgs (2015) «walraffet» som del av flyktningestrømmen gjennom Europa.

I 2018 ble Zaman fengslet og mishandlet da han dekket valget i Pakistan, mens han i 2019 laget dokumentarserien Norge bak fasaden med Janne Amble. Denne serien fikk en ny sesong i 2021, og samme år vant begge Gullruten i kategorien beste programleder.

Annet

Han har skrevet boken Norge i svart, hvitt og brunt: En multikulturell mosaikk (1999).

I 2010 ble han utnevnt til årets norskpakistaner.

Zaman er gift, og har to barn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg