Punjab - provins i Pakistan

Kart over Pakistan med provinsen Punjab markert i rødt. Landskapet Punjab er delt mellom Pakistan og India.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Lahore er regionshovedstad i Punjab. Byen er kjent for sine praktfulle moskeer, mausoleer og hageanlegg. Bildet viser den indre gårdsplassen til Badshahi-moskeen, reist 1673 under Mughal-styret. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Punjab er en provins i Pakistan, grenser i øst til India. Provinsen har et areal på 205 345 kvadratkilometer med 110 017 465 innbyggere (2017). Hovedstad er Lahore. Punjab er Pakistans nest største og tettest befolkede provins. Mange av pakistanere som har slått seg ned i Norge, kommer fra Punjab. Landets hovedstad, Islamabad, ligger lengst nord i provinsen.

Faktaboks

uttale:
pundʒˈa:b
etymologi:
‘fem elver’
også kjent som:
Panjab

Natur

Provinsen består i sør og øst av sletteland rundt Indus og bielvene Chenab, Ravi og Sutlej. Mot nord går slettelandet over i et bakkelandskap, som lengst i nordøst hever seg som et forland til Himalaya. Punjab har store ørkenområder, i sørøst når landskapet inn i ørkenen Thar, og mellom elvene Indus og Jhelum ligger ørkenen Thal. Klimaet er gjennomgående tørt, unntatt lengst i nord. Somrene er hete, vintrene relativt kjølige med stor forskjell mellom dag- og nattemperatur.

Næringsliv

Landbruket er viktig og er i stor utstrekning basert på kunstig vanning. Hvete og bomull dyrkes til eksport. Punjab er blant Pakistans mest industrialiserte provinser, med tekstil- og næringsmiddelindustri, samt produksjon av blant annet maskiner, elektriske artikler, medisinsk utstyr og metallvarer.

Pakistans hovedveinett og jernbane knytter Punjab til havnebyen Karachi i sør, til Kina, Afghanistan og India i nord, vest og øst. Provinsen ble i 2005 rammet av et jordskjelv som ble målt til 7,6 på Richters skala. Jordskjelvet forårsaket store skader og mange døde.

Navnet Punjab henspiller på elvene Sutlej, Beas, Ravi, Chenab og Jhelum, som renner gjennom provinsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg