Punjab - provins i Pakistan

Punjab, provins i Pakistan, grenser i øst til India; 205 344 km2 med 85,6 mill. innb. (2005). Hovedstad: Lahore. Punjab er Pakistans nest største og tettest befolkede provins. Mange av pakistanere som har slått seg ned i Norge, kommer fra Punjab. Pakistans hovedstad, Islamabad, ligger lengst nord i provinsen.

Faktaboks

Uttale
pundʒˈa:b
Etymologi
‘fem elver’
Også kjent som
Panjab

Natur

Provinsen består i sør og øst av sletteland rundt Indus og bielvene Chenab, Ravi og Sutlej. Mot nord går slettelandet over i et bakkelandskap, som lengst i nordøst hever seg som et forland til Himalaya. Punjab har store ørkenområder, i sørøst når landskapet inn i ørkenen Thar, og mellom elvene Indus og Jhelum ligger ørkenen Thal. Klimaet er gjennomgående tørt, unntatt lengst i nord; somrene er hete, vintrene relativt kjølige med stor forskjell mellom dag- og nattemperatur.

Næringsliv

Landbruket er viktig og er i stor utstrekning basert på kunstig vanning; hvete og bomull dyrkes til eksport. Punjab er blant Pakistans mest industrialiserte provinser, med tekstil- og næringsmiddelindustri, produksjon av maskiner, elektriske artikler, medisinsk utstyr, metallvarer m.m.

Pakistans hovedveinett og jernbane knytter Punjab til havnebyen Karachi i sør, til Kina, Afghanistan og India i nord, vest og øst. Provinsen ble i 2005 rammet av et jordskjelv som ble målt til 7,6 på Richters skala, og som forårsaket store skader og mange døde.

Navnet henspiller på elvene Sutlej, Beas, Ravi, Chenab og Jhelum som renner gjennom provinsen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg