Hasselblad, kamera basert på et tysk flykamera som ble videreutviklet under den annen verdenskrig for det svenske forsvaret. Bedriften Hasselblad hadde allerede fra slutten av 1800-tallet hatt et samarbeid med Kodak om film og fotoutstyr. I 1948 ble et kamera for konsumentmarkedet presentert fra en egen bedrift. Etter hvert ble det forbedret til et av markedets mest robuste og pålitelige speilreflekskameraer, som med sin høye kvalitet og store 6 x 6 centimeter bildeformat, utskiftbare objektiver (først Kodak, senere Zeiss) og bakstykker (først film, senere digitale), ble foretrukket av profesjonelle fotografer innen mange områder, spesielt mote- og portrettfotografering.

Hasselblad ble særlig kjent da det ble benyttet i det amerikanske romfartsprogrammet, både i Mercury,- Gemini- og Apolloprogrammet. Mest kjent er bildene fra Apollo 11-ferden, der Neil Armstrong og Buzz Aldrin ble de første menneskene til å sette sin fot på månen.

Hasselblad klarte overgangen til digital fotografering, og etter å ha produsert digitale bakstykker i  flere år, tok de steget over til speilløse kameraer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

14. mars 2009 skrev Hans Einar Johannessen

1800 tallet er perioden fra 1700 til 1799, Hasselblad ble grunnlagt 1841 følgelig på 1900- tallet. Bedre å benytte årstall i et leksikon.
Kodak leverte i følge hjemmesidene bare ett objektiv nemlig 80mm Ektar, de to andre objektivene finnes bare som prototyper.
I tillegg til Zeiss har bl.a annet Schneider levert Zoomlinser, Tameron har levert linser til FE serien og Fuji leverer linser til H serien....

mvh

Hans Einar Johannessen Fotografmester og fotosamler

14. mars 2009 svarte Eirik Sandal

Hei!
1800-tallet er perioden 1800-1899. Det 19. århundre er perioden 1801-1900. Vi lever på 2000-tallet , men i det 21. århundre. Lett å blande dette ...

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.