Faktaboks

Dresden
Uttale
dre:s-
Dresden (Frauenkirche)

Dresden. Den nyrestaurerte Frauenkirche. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Dresden

Dresden malt av den italienske bylandskapsmaleren Bernardo Bellotto i 1760-årene. Byen var et kultursentrum med en rekke vakre historiske bygninger. Broen over Elben er Augustusbrücke, bak den sees kuppelen på Frauenkirche, til høyre den katolske Hofkirche. Begge disse kirkene ble ødelagt under bombingen i 1945, men er senere restaurert.

Av /KF-arkiv ※.
Dresden (bombet Hofkirche)

Dresden. Natten mellom 13. og 14. februar 1945 ble Dresden utsatt for et av de voldsomste bombeangrepene under andre verdenskrig. Kraftige branner førte til brannstorm, og hele det gamle bysentrum ble fullstendig rasert. 75 000 boliger ble ødelagt. Mellom 35 000 og 135 000 mennesker omkom. Bildet er tatt fra den delvis ødelagte katolske Hofkirche og viser noe av ødeleggelsene.

Av /KF-arkiv ※.

Zwinger slott i Dresden, tegnet av Matthäus Daniel Pöppelmann og oppført omkring 1720, regnes for et av Tysklands mest originale og betydningsfulle barokkanlegg. Det ble sterkt skadet under andre verdenskrig, men er nå fint restaurert.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Operabygningen i Dresden. Den opprinnelige bygningen ble tegnet av Gottfried Semper, oppført i 1838–1841. Den brant i 1869 og ble gjenoppbygd i 1871–1878. Ved andre verdenskrigs slutt var også denne bygningen en utbrent ruin, men er nå pietetsfullt restaurert.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dresden, by i Tyskland, hovedstaden i delstaten Sachsen. Byen ligger ved elven Elben, og trafikken på Elben gir forbindelse både til Nordsjøen og til Tsjekkia. Dresden har 569 100 innbyggere (2022). Byen har et areal på 328 kvadratkilometer, noe som gir en befolkningstetthet på 1735 innbyggere per kvadratkilometer.

Dresden er mest berømt for kulturlandskapet Elbedalen som inkluderer barokkbygningene i Altstadt. Dette området ved elvebredden har tidligere stått på UNESCO verdensarvsliste, men en moderne brokonstruksjon over Elben fikk UNESCO til å fjerne Elbedalen fra listen over verdens kulturarv.

Overborgermester i Dresden fra 3. september 2015 er Dirk Hilbert fra FDP.

Offentlige institusjoner, kultur

Byen er et viktig sentrum for vitenskap og forskning, med teknisk universitet, flere høyskoler, en lang rekke fagskoler, institutt for atomforskning og flere andre vitenskapelige institusjoner.

Dresden har verdensry som kunst-, teater- og musikkby. Verdensberømt operahus; Semperoper. Her er også mange museer, botanisk- og zoologisk hage.

Bybeskrivelse

Elben deler bykjernen i to deler: På venstre bredd (sørbredden) ligger Altstadt, med storparten av byens mest berømte byggverk og parkanlegget Grosser Garten. Neustadt på høyre bredd er først og fremst forretningsstrøk. Det mest berømte av de byggverkene som har gitt Dresden betegnelsen «Firenze ved Elben» er Zwinger (1711–1732), et rikt utsmykket kompleks av paviljonger og gallerier, gjenoppbygd etter andre verdenskrig.

Her finnes museer og enestående kunstsamlinger, porselenssamlingen med bl.a. tidlig Meissenporselen, Sempergalleriet med malerisamlingen «Alte Meister», hvor mange av malerkunstens store mestere på 1500- og 1600-tallet er representert. Bygningen Albertinum fra 1500-tallet rommer malerisamlingen «Neue Meister» (tyske malere fra 1800- og 1900-tallet, franske impresjonister) og «Grünes Gewölbe» med kostbarheter fra det saksiske fyrstehus.

Andre byggverk er slottet (1530–1535, restaurert i 1889–1901), katedralen Katholische Hofkirche (1738–1755) og Semperoperaen (1878). Disse og mange andre bygninger ble ødelagt under andre verdenskrig, men mange er senere restaurert og gjenoppbygd. Slottet er bare delvis gjenreist. Den store Frauenkirche er fullstendig gjenreist og ble nyinnviet i 2005. Litt utenfor byen ligger slottet Pillnitz, et av verdens største kinesiskinspirerte anlegg.

Historikk

Dresden ble anlagt av markgreven av Meissen som tysk koloni i et slavisk område i 1216, rett overfor en eldre slavisk fiskerlandsby. I 1549 ble de to småstedene slått sammen til én by. Dresden var residensby for hertugene (senere kurfyrstene) av Sachsen fra 1489. Utsmykningen av byen og ervervelsen av kunstskatter begynte under Johan Georg 2 (1656–1680) og fortsatte under etterfølgerne, særlig under August 2 «den sterke» (1694–1733). Altendresden, den gamle fiskerlandsbyen, brant i 1685 og ble gjenreist som Neustadt, mens bebyggelsen på sørbredden (Neudresden) nå ble Altstadt.

13.–14. februar 1945 ble Dresden utsatt for et av de mest voldsomme flyangrep som fant sted under andre verdenskrig. Anslagene over antall drepte har variert fra 35 000 til 135 000; en tysk historikerkommisjon anslo i 2008 tallene til å være lavere, mellom 15 000 og 25 000. 80 prosent av bebyggelsen ble ødelagt. Mange kulturskatter (kunstverk, porselen, håndskrifter med mer) var flyttet før angrepet og ble dermed bevart.

Etter krigen er de fleste av barokkbygningene rundt slottet gjenoppbygd i opprinnelig stil, mens det utenfor er bygd en helt ny by.

Næringsliv

Industriproduksjonen ligger på et høyt foredlingsnivå i Dresden. Dette gjelder spesielt innenfor elektronikk og finmekanikk, optiske instrumenter, fotografiapparater, legemidler, kjemi- og tekstilindustri. Satsing på forskningsinstitutter og tiltrekning av spesialiserte vitenskapsfolk har gjort at mikroelektronikk, romfart-teknikk og solarteknikk er voksende bransjer.

I omegnen av byen finnes det mye fruktdyrking og hagebruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg