Zwinger slott i Dresden, tegnet av M. D. Pöppelmann og oppført omkring 1720, regnes for et av Tysklands mest originale og betydningsfulle barokkanlegg. Det ble sterkt skadet under den annen verdenskrig, men er nå fint restaurert.

Anon. Begrenset gjenbruk

Operabygningen i Dresden. Den opprinnelige bygningen ble tegnet av Gottfried Semper, oppført 1838–41. Den brant i 1869 og ble gjenoppbygd 1871–78. Ved den annen verdenskrigs slutt var også denne bygningen en utbrent ruin, men er nå pietetsfullt restaurert.

Anon. Begrenset gjenbruk

Dresden, by i Tyskland, hovedstad i delstaten Sachsen, ved Elben; 525 105 innb. (2012). Viktig vei- og jernbaneknutepunkt, internasjonal lufthavn. Trafikken på Elben gir forbindelse både til Nordsjøen og til Tsjekkia.

Industriproduksjonen ligger på et høyt foredlingsnivå: elektronikk og finmekanikk, optiske instrumenter, fotografiapparater, legemidler, kjemi- og tekstilindustri. Tungindustrien betyr relativt lite. I omegnen mye fruktdyrking og hagebruk.

Byen er et viktig sentrum for vitenskap og forskning, med teknisk universitet, flere høyskoler, en lang rekke fagskoler, institutt for atomforskning og flere andre vitenskapelige institusjoner. Dresden har verdensry som kunst-, teater- og musikkby. Verdensberømt operahus; Semperoper. Her er også mange museer, botanisk- og zoologisk hage.

Elben deler bykjernen i to deler: På venstre bredd (sørbredden) ligger Altstadt, med storparten av byens mest berømte byggverk og parkanlegget Grosser Garten. Neustadt på høyre bredd er først og fremst forretningsstrøk. Det mest berømte av de byggverkene som har gitt Dresden betegnelsen «Firenze ved Elben» er Zwinger (1711–32), et rikt utsmykket kompleks av paviljonger og gallerier, gjenoppbygd etter krigen. Her finnes museer og enestående kunstsamlinger, porselenssamlingen med bl.a. tidlig Meissenporselen, Sempergalleriet med malerisamlingen «Alte Meister», hvor mange av malerkunstens store mestere på 1500- og 1600-tallet er representert. Bygningen Albertinum fra 1500-tallet rommer malerisamlingen «Neue Meister» (tyske malere fra 1800- og 1900-tallet, franske impresjonister) og «Grünes Gewölbe» med kostbarheter fra det saksiske fyrstehus. Andre byggverk er slottet (1530–35, restaurert 1889–1901), katedralen Katholische Hofkirche (1738–55) og Semperoperaen (1878). Disse og mange andre bygninger ble ødelagt under den annen verdenskrig, men mange er senere restaurert og gjenoppbygd. Slottet er bare delvis gjenreist. Den store Frauenkirche er fullstendig gjenreist og ble nyinnviet i 2005. Litt utenfor byen ligger slottet Pillnitz, et av verdens største kinesiskinspirerte anlegg.

Dresden ble anlagt av markgreven av Meissen som tysk koloni i et slavisk område 1216, rett overfor en eldre slavisk fiskerlandsby. I 1549 ble de to småstedene slått sammen til én by. Dresden var residensby for hertugene (senere kurfyrstene) av Sachsen fra 1489. Utsmykningen av byen og ervervelsen av kunstskatter begynte under Johan Georg 2 (1656–80) og fortsatte under etterfølgerne, særlig under August 2 «den sterke» (1694–1733). Altendresden, den gamle fiskerlandsbyen, brant i 1685 og ble gjenreist som Neustadt, mens bebyggelsen på sørbredden (Neudresden) nå ble Altstadt.

13.–14. februar 1945 ble Dresden utsatt for et av de voldsomste flyangrep som fant sted under Andre verdenskrig. Anslagene over antall drepte har variert fra 35 000 til 135 000; en tysk historikerkommisjon anslo i 2008 tallene til å være lavere, mellom 15 000 og 25 000. 80 % av bebyggelsen ble ødelagt. Mange kulturskatter (kunstverk, porselen, håndskrifter m.m.) var flyttet før angrepet og ble dermed bevart. Etter krigen er de fleste av barokkbygningene rundt slottet gjenoppbygd i opprinnelig stil, mens det utenfor er bygd en helt ny by.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.