lukker (fotografi)

Artikkelstart

Lukker er en mekanisme i kameraet som regulerer den tiden lyset får virke på filmen. Tre hovedtyper er alminnelige i de konvensjonelle kameraene: sektor-, sentral- og fokalplan(gardin)-lukkere. I digitale kameraer er det elektronikk som bestemmer hvor lang tid det skal gå før den lysfølsomme (CCD-elementet) platen nullstilles og avleses.

Sektorlukkeren

Sektorlukkeren består av en rund plate med et hull i. Platen roterer, og hullet avdekker linseåpningen i en viss tid, avhengig av rotasjonshastigheten. Denne lukkertypen finnes som regel i billigere kameraer, og gir vanligvis tider mellom 1/25 og 1/75 sekund.

Sentrallukkeren

Sentrallukkeren (lamellukkeren) er som regel plassert inne i objektivet, oftest i sentrum, mellom linseelementene. Den består av metall- eller kunststofflameller som er opphengt i ytterkantene, slik at de i eksponeringsøyeblikket åpner utover og danner et hull som lyset kan passere gjennom. Skal lukkeren ha høy virkningsgrad, må den delen av eksponeringstiden som går med til åpning og lukking være så kort som mulig. Denne lukkeren inngår i mange kameratyper, og gir tider opp til 1/500 s. Kortere eksponeringstider enn dette krever som regel spesialkonstruksjoner. Siden sentrallukkeren sitter i objektivet, blir utskiftbare objektiver vesentlig fordyret.

Fokalplanlukkeren

Fokalplanlukkeren (gardinlukkeren) sitter inne i kamerahuset, like foran filmruten. Den består av tynne metallfolier oppdelt i lameller. Noen fokalplanlukkere har to gardiner, og spalten som avdekker og eksponerer filmen, utgjøres av mellomrommet mellom gardinene. Filmruten eksponeres suksessivt, enten horisontalt eller vertikalt. Jo smalere spalten er, desto kortere er eksponeringstiden. Tider opp til 1/1000 s er vanlig; iblant også ½000 s, unntaksvis 1/4000 s.

De fleste 35 mm småbildekameraer med utskiftbare objektiver har denne lukkertypen. Siden lukkeren sitter i kamerahuset, kan objektivene lages uten lukker. Bruk av blits innebærer visse begrensninger med gardinlukkere; elektronblits kan vanligvis ikke benyttes på kortere tider enn fra 1/60 til ½50 s, avhengig av gardinets konstruksjon, og om det løper horisontalt eller vertikalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg