speilreflekskamera

Den tyske industridesigneren Luigi Colani sto bak designet på speilreflekskameraet Canon T90 som ble introdusert i 1986.
Av .

De viktigste delene i søkersystemet på analoge speilreflekskameraer. 1) Søkerokular. 2) Pentaprisme. 3) Film. 4) Lukker. 5) Speil. 6) Linseelementer i objektivet.

.

Artikkelstart

Speilreflekskamera er et kamera der fotografen ser motivet gjennom objektivet. Bildet som dannes i objektivet, overføres til søkeren ved hjelp av et speil som er plassert i 45° vinkel og som kaster bildet opp på en mattskive. En mattskive er en matt glassplate der bildet vises og hvor bildet gjengis speilvendt, for så å sendes videre gjennom et femkantet prisme (pentaprisme) som rettvender bildet. Fotografen får dermed full kontroll over billedutsnitt og fokusering i søkerbildet.

Faktaboks

Også kjent som

SLR (Single Lens Reflex) og DSLR (Digital Single-Lens Reflex)

Speilreflekskameraet er dominerende blant profesjonelle fotografer og avanserte amatører, men i større og større grad er speilløse kameraer i ferd med å vinne frem. Dette er kameraer der speil, mattskive og pentaprisme er byttet ut med en liten, høyoppløst dataskjerm, en løsning som gjør det mulig å bygge kameraet lettere og langt mer kompakt.

Tidligere fantes speilreflekskameraer som var toøyet, det vil si at kameraet hadde to objektiver som viste det samme bildet. Motivet ble projisert fra det øverste objektivet til en mattskive via et speil, mens det nederste objektivet ble brukt til å belyse filmen ved hjelp av en sentrallukker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg