Speilreflekskamera er et kamera der fotografen ser motivet gjennom objektivet. Bildet som dannes i objektivet, overføres til søkeren ved hjelp av et speil som er plassert i 45° vinkel og som kaster bildet opp på en mattskive. En mattskive er en matt glassplate der bildet vises og hvor bildet gjengis speilvendt, for så å sendes videre gjennom et femkantet prisme (pentaprisme) som rettvender bildet. Fotografen får dermed full kontroll over billedutsnitt og fokusering i søkerbildet.

Speilreflekskameraet er dominerende blant profesjonelle fotografer og avanserte amatører, men i større og større grad er speilløse kameraer i ferd med å vinne frem. Dette er kameraer der speil, mattskive og pentaprisme er byttet ut med en liten, høyoppløst dataskjerm, en løsning som gjør det mulig å bygge kameraet lettere og langt mer kompakt.

Tidligere fantes speilreflekskameraer som var toøyet, det vil si at kameraet hadde to objektiver som viste det samme bildet. Motivet ble projisert fra det øverste objektivet til en mattskive via et speil, mens det nederste objektivet ble brukt til å belyse filmen ved hjelp av en sentrallukker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.