Objektiv, den delen av et optisk avbildningssystem som er vendt mot et objekt som skal avbildes eller betraktes. Objektivet består i sin alminnelighet av en kombinasjon av enkeltlinser og/eller speil som er utformet for å oppnå en mest mulig ideell avbildning (se aberrasjon og astigmatisme).

Objektiver konstrueres for høyst ulike behov og er tilsvarende ulike med hensyn til størrelse og optiske egenskaper. For astronomiske observasjoner bygges i dag multispeilobjektiver med en åpningsdiameter på 20–30 meter, og i medisinsk diagnostikk brukes millimeterstore objektiver for avbildning av objekter i trange hulrom (endoskopi).

Kikkertobjektiver benyttes for direkte betraktning av fjerne objekter. De er gjerne sammensatt av 2–3 linser eller asfæriske speilflater, som til sammen frembringer et forminsket mellombilde av objektet (se kikkert).

Mikroskopobjektiver benyttes for direkte betraktning av meget små, nærliggende objekter. Objektivet består vanligvis av et større antall (opptil 10–12) linser (apokromater) som til sammen frembringer et forstørret mellombilde av objektet (se mikroskop).

Projeksjonsobjektiver benyttes for indirekte betraktning av objektet gjennom et projisert bilde på en skjerm. I lysbildeprosjektøren består objektivet vanligvis av 2–3 linser. I overheadprosjektøren er objektivet en kombinasjon av linse og speil. For demonstrasjon av mikroskopiske preparater blir mikroskopets okular undertiden erstattet med et projeksjonsobjektiv.

Vidvinkelobjektiver har kort brennvidde og en tilsvarende større billedvinkel, og anvendes når det er ønskelig å få med så mye som mulig av motivet fra en kort avstand.

Zoom-objektiver har variabel brennvidde (innen visse grenser), men fast billedavstand; billedvinkel og billedstørrelse kan dermed reguleres. Zoom-objektiver har blitt stadig mer vanlige, også i kompaktkameraer.

For øvrig finnes et bredt utvalg objektiver beregnet på spesielle oppgaver, f.eks. makroobjektiver, objektiver til medisinsk fotografering og objektiver med perspektivkorreksjon.

Ved hjelp av moderne teknologi kan man i dag utvikle linsekombinasjoner som ikke tidligere var mulig, f.eks. små og kompakte speil-teleobjektiver med brennvidde på mer enn 500 mm. Ved å erstatte en del av linsene med hulspeil, oppnår man at lysgangen «brettes sammen» og de ytre mål blir mindre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.