Objektiv

Objektiv. Ulike objektiver. A) Kikkertobjektiv bestående av en bikonveks samlelinse av kronglass og en plankonkav spredelinse av flintglass som delvis opphever fargespredningen i kronglasset. B) Mikroskopobjektiv for midlere forstørrelse (ca. 150 ganger). C) Mikroskopobjektiv (apokromat) med oljeimmersjonslinse for høy forstørrelse (ca. 1000 ganger).

Av /Store norske leksikon ※.

Objektiv. Kameraobjektiv Nikon Zoom-Nikkor 28–45 mm f4.5.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Et objektiv er den delen av et kamera, en kikkert, et mikroskop eller et annet optisk avbildningssystem som er vendt mot et objekt som skal avbildes eller betraktes. Objektivet består gjerne av en kombinasjon av linser og/eller speil som er utformet for å oppnå en mest mulig ideell avbildning (se aberrasjon og astigmatisme).

Faktaboks

Uttale
objektˈiv
Etymologi
til objekt

Typer

Objektiver konstrueres for høyst ulike behov og er tilsvarende ulike med hensyn til størrelse og optiske egenskaper. For astronomiske observasjoner bygges i dag multispeilobjektiver med en åpningsdiameter på 20–30 meter, og i medisinsk diagnostikk brukes millimeterstore objektiver for avbildning av objekter i trange hulrom (endoskopi).

Kikkertobjektiver

Kikkertobjektiver benyttes for å se på fjerne objekter. De er gjerne sammensatt av 2–3 linser eller asfæriske speilflater, som til sammen gir et forminsket mellombilde av objektet (se kikkert).

Mikroskopobjektiver

Mikroskopobjektiver benyttes for å se på meget små, nærliggende objekter. Objektivet består vanligvis av et større antall (opptil 10–12) linser (apokromater) som til sammen gir et forstørret mellombilde av objektet (se mikroskop).

Projeksjonsobjektiver

Projeksjonsobjektiver benyttes for å se på objektet indirekte gjennom et projisert bilde på en skjerm. I lysbildeprosjektøren består objektivet vanligvis av 2–3 linser. I overheadprosjektøren er objektivet en kombinasjon av linse og speil. For demonstrasjon av mikroskopiske preparater blir mikroskopets okular noen ganger erstattet med et projeksjonsobjektiv.

Vidvinkelobjektiver

Vidvinkelobjektiver har kort brennvidde og en tilsvarende større billedvinkel, og brukes når det er ønskelig å få med så mye som mulig av motivet fra en kort avstand.

Zoom-objektiver

Zoom-objektiver har variabel brennvidde (innen visse grenser), men fast billedavstand; billedvinkel og billedstørrelse kan dermed reguleres. Zoom-objektiver har blitt stadig mer vanlige, også i kompaktkameraer.

For øvrig finnes et bredt utvalg objektiver beregnet på spesielle oppgaver, f.eks. makroobjektiver, objektiver til medisinsk fotografering og objektiver med perspektivkorreksjon.

Ved hjelp av moderne teknologi kan man i dag utvikle linsekombinasjoner som ikke tidligere var mulig, f.eks. små og kompakte speil-teleobjektiver med brennvidde på mer enn 500 mm. Ved å erstatte en del av linsene med hulspeil, oppnår man at lysgangen «brettes sammen» og de ytre mål blir mindre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg