Faktaboks

Buzz Aldrin
Edwin Eugene Aldrin jr.
Uttale
ˈå:ldrin
Født
20. januar 1930, Montclair, New Jersey, USA
Buzz Aldrin, astronaut
NASA.

Buzz Aldrin er en amerikansk astronaut som under den første månelandingen i 1969 var det andre mennesket som satte foten på Månen.

Bakgrunn

Buzz Aldrin ble utdannet ved United States Military Academy i West Point i 1951. Etter dette ble han jagerflyver i US Air Force og fløy F-86 i Koreakrigen, der han skjøt ned to MiG-15 og fikk flere utmerkelser. Han var deretter stasjonert i Vest-Tyskland, hvor han fløy F-100. Han tok en doktorgrad ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 1963, med en oppgave om banemekanikk knyttet til bemannede romferder, og resultatene hans ble senere brukt både i Gemini- og Apollo-programmene. Han ble tatt opp som astronaut samme år og var den første amerikanske astronauten med en doktorgrad.

Kallenavnet hans kom fra lillesøsteren som ikke klarte å si brother (engelsk for 'bror'), men uttalte det som buzzer, senere forkortet til «Buzz».

Gemini- og Apollo-ferder

Buzz Aldrin i romdrakt på Månen

Buzz Aldrin på Månen under Apollo 11-ekspedisjonen.

Buzz Aldrin i romdrakt på Månen
Av .
Lisens: fri

Aldrin var reserve på Gemini 10 sammen med astronauten Jim Lovell, og deretter ble de begge valgt ut for ferden Gemini 12. Lovell var pilot på Gemini12 i 1966, og under ferden tilbrakte han 5 timer og 37 minutter helt eller delvis ute av romfartøyet på tre separate romvandringer. Dette var da rekord for lengste romvandring i løpet av én ferd.

Som pilot på månelandingsfartøyet Eagle på Apollo 11 i 1969 ble Aldrin det andre mennesket til å sette sin fot på Månens overflate under den første månelandingen. Han tilbragte 21 timer og 36 minutter på Månens overflate, i og utenfor landingsfartøyet Eagle, sammen med det første mennesket på Månen, Neil Armstrong. Hele ferden til Månen og tilbake varte i overkant av tolv dager.

Etter ferden

Apollo 11 ble Buzz Aldrins siste romferd. Han trakk seg fra NASA i 1971 av helsemessige årsaker og forlot i 1972 det amerikanske flyvåpenet som oberst og sjef for Air Force Test Pilot School ved Edwards Air Force Base i California. Han har senere drevet privat konsulentvirksomhet.

Aldrin har fortsatt å være en pådriver for bemannet utforskning av verdensrommet, blant annet ved å skrive avisartikler. Han var med å skape et eget utdanningsløp innenfor romfart ved University of North Dakota, og har senere samarbeidet med Florida Institute of Technology. Han grunnla i 1998 en organisasjon kalt ShareSpace for å promotere bemannet romfart, og dannet et firma kalt Starcraft Boosters for å utvikle gjenbrukbare rakettmotorer.

Buzz Aldrin har skrevet flere bøker om sitt liv, sine erfaringer, om bemannet romfart og science fiction.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg