Zeiss

Av .

Artikkelstart

Carl Zeiss AG er et tysk industrikonsern som produserer optisk og elektronisk utstyr som brilleglass, kontaktlinser, kameraobjektiver, kikkerter og mikroskoper. En stor del av produksjonen er utstyr til medisinske og industrielle formål.

Faktaboks

Uttale
-tsais

Konsernet eies av stiftelsen Carl Zeiss-Stiftung, som også eier Schott AG, en av Europas ledende produsenter av spesialglass. I 2020 hadde selskapet en omsetning på omtrent 6,2 milliarder euro og rundt 32 000 ansatte.

Historikk

Optikeren og finmekanikeren Carl Zeiss (1816–1888) grunnla sin fabrikk i den tyske byen Jena i 1846. Fysikeren Ernst Abbe, og kjemikeren Otto Schott, som kom med i driften henholdsvis 1866 og 1884, drev Zeiss-verkene frem til å bli blant verdens fremste optiske fabrikker. Etter Zeiss' død ble Carl Zeiss-Stiftung opprettet av Abbe, en stiftelse som skulle være eneeier av Zeiss-verkene.

Etter andre verdenskrig ble fabrikken i Øst-Tyskland (Jena) nasjonalisert med navnet VEB Carl Zeiss JENA, mens stiftelsen fortsatte sin vesttyske virksomhet i Oberkochen i Württemberg. Etter den tyske gjenforeningen i 1990 overtok stiftelsen aksjene i Zeiss Jena, slik at alle fabrikkene igjen fikk felles eier. I 2004 ble selskapet delt opp i individuelle børsregistrerte selskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg