William Tecumseh Sherman

Faktaboks

Uttale
ʃˈə:mən
Født
1820
Død
1891

William Tecumseh Sherman, portrettfotografi tatt i tidsrommet 1860–65.

av . fri

William Tecumseh Sherman var en amerikansk offiser, og var i borgerkrigen en av Nordstatenes fremste offiserer. Han utmerket seg blant annet ved Vicksburg i 1863. I 1864 ble han sjef for vesthæren og ledet invasjonen av Georgia, erobret Atlanta og kystbyen Savannah («marsjen mot havet»), og tvang i april 1865 den siste sørstatshæren øst for Mississippi til kapitulasjon. Etter krigen ledet han kampene mot indianerne og var i årene 1868–1883 sjef for unionens tropper.

Hans Memoirs utkom 1875. Rytterstatuer av ham er oppført både i New York og Washington. Stridsvognen, Sherman, som blant annet ble brukt under andre verdenskrig ble oppkalt etter ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Yngve Jarslett

Hans kamper mot indianere var preget av taktikker som brent jord og massakrer av sivile, en krigføring som vi i dag ville kalt krigsforbytelser, og selv om man vurderer han i forhold til sin egen tid var den brutal og uvanlig. Sherman brant og ned Atlanta under borgerkrigen, hvor han og brukte brent jord som taktikk, og selv om det ikke finnes noen avgjørende beviser for at han begikk krigsforbrytelser mot sivile er det liten tvil om at hans krigføring gikk ut over sivile.Det er ikke leksikonets oppgave å gjøre noen moralske vurderinger, men jeg synes brutaliteten både under borgerkrigen og spesielt mot indianerne bør komme tydeligere frem.

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for kommentar! Dette er absolutt relevant for denne artikkelen. Akkurat nå jobber vi med å finne flere nye fagansvarlige innen historie. Ottar Julsrud har veldig mye, og har ikke tid til å følge opp alt som kommer. Det kan derfor ta litt tid før vi får sett på dette. Men kom gjerne med endringsforslag til artikkelen om du har anledning til det.Beste hilsen Marte Ericsson RysteRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg