William Tecumseh Sherman, portrettfotografi tatt i tidsrommet 1860–65.

Fri. fri

William Tecumseh Sherman, amerikansk offiser, i borgerkrigen en av Nordstatenes fremste offiserer, utmerket seg bl.a. ved Vicksburg 1863. Ble 1864 sjef for vesthæren og ledet invasjonen av Georgia, erobret Atlanta og kystbyen Savannah («marsjen mot havet»), og tvang i april 1865 den siste sørstatshær øst for Mississippi til kapitulasjon. Ledet etter krigen kampene mot indianerne og var 1868–83 sjef for unionens tropper. Hans Memoirs utkom 1875. Rytterstatuer av ham er oppført både i New York og Washington.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. august 2011 skrev Yngve Jarslett

Hans kamper mot indianere var preget av taktikker som brent jord og massakrer av sivile, en krigføring som vi i dag ville kalt krigsforbytelser, og selv om man vurderer han i forhold til sin egen tid var den brutal og uvanlig. Sherman brant og ned Atlanta under borgerkrigen, hvor han og brukte brent jord som taktikk, og selv om det ikke finnes noen avgjørende beviser for at han begikk krigsforbrytelser mot sivile er det liten tvil om at hans krigføring gikk ut over sivile.Det er ikke leksikonets oppgave å gjøre noen moralske vurderinger, men jeg synes brutaliteten både under borgerkrigen og spesielt mot indianerne bør komme tydeligere frem.

23. august 2011 svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,

Takk for kommentar! Dette er absolutt relevant for denne artikkelen.

Akkurat nå jobber vi med å finne flere nye fagansvarlige innen historie. Ottar Julsrud har veldig mye, og har ikke tid til å følge opp alt som kommer. Det kan derfor ta litt tid før vi får sett på dette. Men kom gjerne med endringsforslag til artikkelen om du har anledning til det.

Beste hilsen
Marte Ericsson Ryste
Redaktør

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.