Faktaboks

Columbus
Uttale
kəlˈʌmbəs
Innbyggertall
206 922 (2020)
Chattahoochee River
Columbus ligger ved Chattahoochee River, rett overfor Phenix City i Alabama.
Fort Benning
Ved Columbus ligger det store militæranlegget Fort Moore.

Columbus er en by i delstaten Georgia i USA, ved grenseelven Chattahoochee, rett overfor Phenix City i Alabama. Byen har 206 922 innbyggere, og danner kjernen i en større byregion (metropolitan area) med 328 883 innbyggere (US Census, 2020).

Byen er oppkalt etter Kristoffer Columbus, og deler navn med blant annet Columbus, Ohio.

Næringsliv og kultur

Militærbasen Fort Moore like utenfor Columbus er byens største arbeidsgiver. Tidligere var Columbus er et av de viktigste sentrene for bomullsindustrien i sørstatene. Demningen som ble bygget for å drifte tekstilmøllen i byens sentrum ble brutt opp i 2012 for å gjenopprette Chattahoochees naturlige elveløp, og elven benyttes i dag til rafting og kajakkpadling. Turisme er blitt en viktig næringsvei.

Columbus State University er fra 1958. Sørstatenes marinemuseum, National Civil War Naval Museum fra 1962 har uniformer, utstyr og våpen fra den amerikanske borgerkrigen. Det restaurerte Springer Opera House fra 1871 er et nasjonalhistorisk landemerke. RiverCenter for the Performing Arts åpnet i 2002, og National Infantry Museum ved militærbasen Fort Moore åpnet i 2009.

Historie

Byen ble grunnlagt i 1828. Den lå i territoriet til creek-folket som ble tvangsflyttet i 1836. Bomull fra plantasjer ble skipet ut fra Columbus via New Orleans til Storbritannia. Columbus var et viktig støttepunkt for sørstatskonføderasjonen under den amerikanske borgerkrigen. Columbus ble erobret av unionstropper i 1865, en uke etter sørstatsgeneralen Robert E. Lees kapitulasjon, på grunn av dårlig kommunikasjon.

Omfattende fornyelse og revitalisering har pågått i Columbus siden andre halvdel av 1990-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg