Emily Greene Balch var en amerikansk samfunnsøkonom og pasifist. Hun var en av stifterne av Women's Trade Union of America. Balch spilte sammen med Jane Addams en ledende rolle ved kvinnenes fredsmøte i Haag i 1915, som førte til dannelsen av Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (WILPF).

I 1916 tok hun permisjon for å vie seg helt til fredsarbeid, men fikk ikke gjeninntre i sin stilling som professor i 1918, da hun hadde motarbeidet USAs deltagelse i den første verdenskrig. Hun gikk så helt over til fredsarbeidet både i og utenfor Kvinneligaen.

Balch arbeidet i mellomkrigstiden for internasjonale ikke-militære aksjoner mot voldspolitikk. Hun angrep den amerikanske isolasjonisme som hadde støtte av store deler av amerikansk fredsbevegelse. Balch aksepterte USAs deltagelse i andre verdenskrig, men tok avstand fra kravet om betingelsesløs kapitulasjon.

Balch var en ivrig motstander av rasefordommer, og nedla stort arbeid for å hjelpe flyktninger. I 1946 fikk Balch Nobels fredspris sammen med John Mott.

  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.