Emily Greene Balch

Faktaboks

Emily Greene Balch
Uttale
bå:ltʃ
Født
1867
Død
1961

Emily Greene Balch i 1946, idet hun leser gratulasjonstelegram mottatt i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris.

Av /NTB Scanpix ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse
Emily Greene Balch var en amerikansk pasifist som mottok Nobels fredspris i 1946.
Av .

Emily Greene Balch var en amerikansk samfunnsøkonom og pasifist. Hun var en av stifterne av Women's Trade Union of America. Balch spilte sammen med Jane Addams en ledende rolle ved kvinnenes fredsmøte i Haag i 1915, som førte til dannelsen av Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (WILPF).

I 1916 tok hun permisjon for å vie seg helt til fredsarbeid, men fikk ikke gjeninntre i sin stilling som professor i 1918, da hun hadde motarbeidet USAs deltagelse i den første verdenskrig. Hun gikk så helt over til fredsarbeidet både i og utenfor Kvinneligaen.

Balch arbeidet i mellomkrigstiden for internasjonale ikke-militære aksjoner mot voldspolitikk. Hun angrep den amerikanske isolasjonisme som hadde støtte av store deler av amerikansk fredsbevegelse. Balch aksepterte USAs deltagelse i andre verdenskrig, men tok avstand fra kravet om betingelsesløs kapitulasjon.

Balch var en ivrig motstander av rasefordommer, og nedla stort arbeid for å hjelpe flyktninger. I 1946 fikk Balch Nobels fredspris sammen med John Mott.

Ekstern lenke

Litteratur

  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg