Jane Addams

Faktaboks

Uttale
ˈædəmz
Født
6. september 1860
Død
21. mai 1935
Fødested
Cedarville, Illinois
Dødssted
Chicago, Illinois

Jane Addams

Addams, Jane av /※. Gjengitt med tillatelse

Jane Addams var en amerikansk filantrop og pasifist. I 1889 opprettet hun Hull House, et av Nord-Amerikas første sentre for praktisk sosialarbeid i Chicago. Addams var også en pioner innenfor nasjonalt og internasjonalt fredsarbeid. I 1931 ble hun tildelt Nobels fredspris.

Politisk virke

Jane Addams vokste opp i en rik familie i Cedarville, Illinois.

I 1881 fullførte hun utdanningen ved Rockford College. Her møtte hun Ellen Gates Starr som hun i 1887 reiste til London sammen med. De besøkte pionerinstitusjonen Toynbee Hall som skulle hjelpe fattige på Londons østkant. Dette ga dem ideen til å starte Hull House, som de åpnet i et av Chicagos fattigstrøk med mange innvandrere.

Institusjonen tilbød barnepass, voksenopplæring og ulike kultur- og helsetilbud. Den ble flaggskipet for de nesten 500 sosialsentrene som vokste frem over hele USA frem til 1920.

Addams engasjerte seg også for å få en slutt på bruk av barnearbeid i industrien og for regulering av arbeidstiden for kvinner og ungdom.

Som kveker var hun pasifist og jobbet nasjonalt og internasjonalt for fredsarbeid. Under første verdenskrig organiserte hun en fredsbevegelse for kvinner i USA, og forsøkte forgjeves å få president Woodrow Wilson til å mekle fred mellom de stridende landene.

I 1919 stiftet hun Den internasjonale kvinneliga for fred og frihet, som hun ledet frem til 1929. Addams fikk Nobels fredspris i 1931 sammen med Nicholas Murray Butler. Hun utgav blant annet Twenty Years at Hull-House (1910) og Second Twenty Years at Hull-House : September 1909 to September 1929 (1930).

Eksterne lenker

Litteratur

  • Addams, Jane (1960). A Centennial Reader. New York, Macmillan, 1960.
  • Addams, Jane (1912 c.1910) Twenty years at Hull-House. New York: The MacMillan Company. Les boken hos Penn Libraries

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg