Jane Addams

Addams, Jane av SCODE/※. Gjengitt med tillatelse

Jane Addams var en amerikansk filantrop og pasifist. I 1889 opprettet hun Hull House, et av Nord-Amerikas første sentre for praktisk sosialarbeid i Chicago. Addams var også en pioner  innenfor nasjonalt og internasjonalt fredsarbeid. I 1931 ble hun tildelt Nobels fredspris.

Jane Addams vokste opp i en rik familie i Cedarville i Nord- Illinois.

I 1881 fullførte hun utdanningen ved Rockford College. Her møtte hun Ellen Gates Starr som hun i 1887 reiste til London sammen. De besøkte pionerinstitusjonen Toynbee Hall som skulle hjelpe fattige på Londons østkant. Dette ga dem idéen til å starte Hull House,  som de åpnet i et av Chicagos fattigstrøk med mange innvandrere.

Institusjonen tilbød barnepass, voksenopplæring og ulike kultur- og helsetilbud. Den ble flaggskipet for de nesten fem hundre sosialsentre som vokste frem over USA innen 1920.

Addams engasjerte seg også for å få en slutt på bruken av barnearbeid i industrien og for regulering av arbeidstiden for kvinner og ungdom.

Som kveker var hun pasifist og jobbet nasjonalt og internasjonalt for fredsarbeid. Under den første verdenskrig organiserte hun en kvinnenes fredsbevegelse i USA, og forsøkte forgjeves å få president Woodrow Wilson til å mekle fred mellom de stridende landene.

I 1919 stiftet hun Den internasjonale kvinneliga for fred og frihet, som hun ledet frem til 1929. Addams fikk Nobels fredspris i 1931 sammen med Nicholas Murray  Butler. Hun utgav blant annet Twenty Years at Hull House (1910) og Second Twenty Years at Hull House, 1909–29 (1930). 

  • Addams, Jane (1960). A Centennial Reader. New York, Macmillan, 1960.
  • Addams, Jane (1912 c.1910) Twenty years at Hull House. New York: The MacMillan Company. Les boken hos Penn Libraries

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.