Faktaboks

Jane Addams
Uttale
ˈædəmz
Født
6. september 1860, Cedarville, Illinois
Død
21. mai 1935, Chicago, Illinois
Jane Addams, 1914
Jane Addams, 1914
Av /Getty Images.

Jane Addams var en amerikansk filantrop og pasifist. I 1889 opprettet hun Hull House, et av Nord-Amerikas første sentre for praktisk sosialarbeid i Chicago. Addams var også en pioner innenfor nasjonalt og internasjonalt fredsarbeid. I 1931 ble hun tildelt Nobels fredspris.

Politisk virke

Fredskonferansen i 1915
De amerikanske delegatene til fredskonferansen i Haag i 1915. Nummer to fra venstre er Jane Addams.

Jane Addams vokste opp i en rik familie i Cedarville, Illinois.

I 1881 fullførte hun utdanningen ved Rockford College. Her møtte hun Ellen Gates Starr, som hun i 1887 reiste til London sammen med. De besøkte pionerinstitusjonen Toynbee Hall, som jobbet for å hjelpe fattige på Londons østkant. Dette var deres første møte med bosetningsbevegelsen («settlement movement»), som hadde som mål å bringe de rike og fattige i samfunnet i bosetninger for blant annet å utveksle kunnskap og bryte ned klassebarrierer. Bosetningshusene tilbød også tjenester som barnehage, utdanning og helsetjenester til de fattige.

I London fikk Adams ideen om å starte bosetningshuset Hull House i et av Chicagos fattigstrøk med mange innvandrere. Institusjonen tilbød barnepass, voksenopplæring og ulike kultur- og helsetilbud. Den ble flaggskipet for de nesten 500 bosetningshusene som etter hvert vokste frem over hele USA frem til 1920.

Addams engasjerte seg også for å få en slutt på bruk av barnearbeid i industrien og for regulering av arbeidstiden for kvinner og ungdom.

Som kveker var hun pasifist og jobbet nasjonalt og internasjonalt for fredsarbeid. Under første verdenskrig organiserte hun en fredsbevegelse for kvinner i USA, og forsøkte forgjeves å få president Woodrow Wilson til å mekle fred mellom de stridende landene.

I 1919 var hun med på å stifte Den internasjonale kvinneliga for fred og frihet, som hun ledet frem til 1929. Addams fikk Nobels fredspris i 1931 sammen med Nicholas Murray Butler. Hun ble den andre kvinnen som fikk fredsprisen etter den første utdelingen til Bertha von Suttner (1905).

Av bøker utgav hun blant annet Twenty Years at Hull-House (1910) og Second Twenty Years at Hull-House : September 1909 to September 1929 (1930).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Addams, Jane (1960). A Centennial Reader. New York, Macmillan, 1960.
  • Addams, Jane (1912 c.1910) Twenty years at Hull-House. New York: The MacMillan Company. Les boken hos Penn Libraries
  • Saue, Gerd Grønvold : Jane Addams : elsket og foraktet : biografi, 2001
  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg