Rørledninger på norsk sokkel 2020

Norpipe er et transportsystem for petroleum i Nordsjøen. Systemet består av én oljerørledning fra Ekofisk til Teesside, Storbritannia (1975) og én gassrørledning fra Ekofisk til Emden, Tyskland (1977).

Faktaboks

Uttale
-paip

Gassrørledningen

Fakta
Fra Ekofisk
Til Emden, Tyskland
Størrelse i diameter 36 tommer (91,44 cm)
Lengde 440 km
Transportkapasitet 44,4 millioner m³/døgn
Operatør Gassco

Gassrørledningen Norpipe var den første rørledning mellom norsk sokkel og det europeiske kontinentet da den kom i drift i 1977. Den går over norsk, dansk og tysk territorium. For å få økt trykket ble gassen først pumpet med fire kompressorer på Ekofisk og tre kompressorer på hver av de to tyske stigerørsplattformene B11 og H7. Redusert behov for trykkstøtte gjorde at kompressorene på H7 ble tatt ut av drift i 1999.

Ledningen ble i 1985 tilknyttet Statpipe via Ekofisk. I forbindelse med byggingen av Ekofisk II ble de to rørledningssystemene direkte sammenkoblet nedstrøms Ekofisk (Ekofisk Omløp).

Ledningen eies av Gassled, som også eier terminalen i Emden. Operatør er Gassco.

Gassen føres videre fra Emden til Saltzwedel i Tyskland gjennom rørledningen Netra.

Oljerørledningen

Fakta
Fra Ekofisk
Til Teesside, Storbritannia
Størrelse i diameter 34 tommer (86,4 cm)
Lengde 354 km
Kapasitet 830 000 fat olje per døgn
Operatør ConocoPhillips

Oljen pumpes med tre pumper på Ekofisk. To stigerørsplattformer som tidligere ble brukt for trykkoppbygging er fjernet. Cirka 50 km nedstrøms Ekofisk er tilkoblingspunktet for britiske felt.

Ledningen transporterer olje fra Ekofisk-feltene, Valhall, Hod, Ula, Gyda, Tambar, Blane og Flyndre, samt fra flere britiske felt. Rørledningen er konstruert for en døgnkapasitet på 0,9 millioner fat olje, eller cirka 53 millioner Sm³/år.

Ledningen eies av Norpipe Oil AS. Operatør er ConocoPhillips.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg