Norpipe

Norpipe, transportsystem for petroleum i Nordsjøen; består av oljerørledning fra Ekofisk til Teesside, Storbritannia (1975) og gassrørledning fra Ekofisk til Emden, Tyskland (1977).

Faktaboks

Uttale
-paip

Gassrørledningen

Gassrørledningen har en diameter på 36 tommer (91,4 cm) og er 440 km lang. Den går over norsk, dansk og tysk territorium. For å få økt trykket ble gassen først pumpet med 4 kompressorer på Ekofisk og 3 kompressorer på hver av de to tyske stigerørsplattformene B11 og H7. Redusert behov for trykkstøtte gjorde at kompressorene på H7 ble tatt ut av drift i 1999. Gassledningen har en transportkapasitet på ca. 35 mill. m3/døgn. Ledningen ble i 1986 tilknyttet Statpipe via Ekofisk. I forbindelse med byggingen av Ekofisk II ble de to rørledningssystemene direkte sammenkoblet nedstrøms Ekofisk (Ekofisk Omløp). Ledningen eies av Gassled, som også eier terminalen i Emden. Gassen føres videre fra Emden til Saltzwedel i Tyskland gjennom rørledningen Netra.

Oljerørledningen

Oljerørledningen har en diameter på 34 tommer (86,4 cm) og er ca. 354 km lang. Oljen pumpes med 3 pumper på Ekofisk, to stigerørsplattformer som tidligere ble brukt for trykkoppbygging er fjernet. Ca. 50 km nedstrøms Ekofisk er tilkoblingspunkt for britiske felt. Ledningen transporterer olje fra Ekofisk-feltene, Valhall, Hod, Ula og Gyda og Tambar, samt fra flere britiske felt. Rørledningen er konstruert for en døgnkapasitet på 0,9 mill. fat olje, eller ca. 53 mill. Sm3/år. Ledningen eies av Norsea Oil AS.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg