Norpipe, transportsystem for petroleum i Nordsjøen; består av oljerørledning fra Ekofisk til Teesside, Storbritannia (1975) og gassrørledning fra Ekofisk til Emden, Tyskland (1977).

Gassrørledningen har en diameter på 36 tommer (91,4 cm) og er 440 km lang. Den går over norsk, dansk og tysk territorium. For å få økt trykket ble gassen først pumpet med 4 kompressorer på Ekofisk og 3 kompressorer på hver av de to tyske stigerørsplattformene B11 og H7. Redusert behov for trykkstøtte gjorde at kompressorene på H7 ble tatt ut av drift i 1999. Gassledningen har en transportkapasitet på ca. 35 mill. m3/døgn. Ledningen ble i 1986 tilknyttet Statpipe via Ekofisk. I forbindelse med byggingen av Ekofisk II ble de to rørledningssystemene direkte sammenkoblet nedstrøms Ekofisk (Ekofisk Omløp). Ledningen eies av Gassled, som også eier terminalen i Emden. Gassen føres videre fra Emden til Saltzwedel i Tyskland gjennom rørledningen Netra.

Oljerørledningen har en diameter på 34 tommer (86,4 cm) og er ca. 354 km lang. Oljen pumpes med 3 pumper på Ekofisk, to stigerørsplattformer som tidligere ble brukt for trykkoppbygging er fjernet. Ca. 50 km nedstrøms Ekofisk er tilkoblingspunkt for britiske felt. Ledningen transporterer olje fra Ekofisk-feltene, Valhall, Hod, Ula og Gyda og Tambar, samt fra flere britiske felt. Rørledningen er konstruert for en døgnkapasitet på 0,9 mill. fat olje, eller ca. 53 mill. Sm3/år. Ledningen eies av Norsea Oil AS.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.