standard kubikkmeter

Artikkelstart

Standard kubikkmeter er en mengdeenhet for petroleum. Enheten blir brukt for å kunne sammenligne mengder av råolje, naturgass og naturgasskondensater. Symbolet for standard kubikkmeter er Sm3.

Faktaboks

Uttale
stˈandard kubikkmeter
Også kjent som
Sm3

Én standard kubikkmeter naturgass er definert som mengden gass som innesluttes i et volum på én kubikkmeter under følgende referanseforhold: temperatur 15 o C og trykk 1,01325 bar (standardatmosfære).

Gass har ikke et endelig volum, og hvor mye gass som finnes i et fastsatt volum er avhengig av trykk og temperatur. Standard kubikkmeter blir derfor et mål på molekylær mengde av gassen. Enheten blir også brukt som energienhet. Naturgass består i hovedsak av metan, men inneholder også andre gassformige hydrokarboner. Hvor mye energi som er representert i en standard kubikkmeter gass vil derfor variere noe. Som energienhet blir én standard kubikkmeter gass vanligvis satt til:

Merk at store variasjoner i energiinnhold i praksis kan forekomme.

Standard kubikkmeter kan også bli brukt om råolje. Energiinnholdet i en Sm3 olje varierer noe omkring 0,84 toe (tonn oljeekvivalenter). Oljedirektoratet har for sine ressursanslag satt den til:

  • 1 Sm3 råolje = 35 500 MJ

Standard kubikkmeter oljeekvivalent

Et oljefelt vil normalt inneholde ulike petroleumsprodukter som råolje, naturgass og kondensater. Disse oppgis i Sm3, mens NGL blir ofte oppgitt i tonn.

For å kunne summere mengder av ulike petroleumsprodukter i et oljefelt må de omregnes til en felles størrelse basert på en felles enhet. Til dette brukes standard kubikkmeter oljeekvivalent med symbolet Sm3 o.e. Basert på typiske egenskaper på norsk sokkel benytter Oljedirektoratet en felles og konstant omregningsfaktor for alle felt. Dette representerer en forenkling, da sammensetningen av olje, gass og NGL kan variere mye fra felt til felt og over tid.

Følgende faktorer brukes for omregninger til oljeekvivalenter (o.e.)

Mengdeenhet Sm3 o.e.
1 Sm3 olje 1,0
1 000 Sm3 gass 1,0
1 Sm3 kondensat 1,0
1 Sm3 NGL 1,0
1 tonn NGL 1,9

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut Hofstad

Når man søker på "Sm3" kommer denne artikkelen langt ned på listen, Rubrikken "OGSÅ KJENT SOM" bør derfor endres fra "fork. Sm3" til bare "Sm3"(Når jeg søkte på "fork. Sm3" kom artikkelen først!)

svarte Guro Djupvik

Nå har jeg fiksa det, og lagt inn Sm3 som nøkkelord, slik at søk skal få treff lettere. Takk, Knut!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg