Rørledninger på norsk sokkel 2020
Emden-terminalen

Emden gassterminal er en mottaksterminal for naturgass utenfor Emden i Niedersachsen helt nord i Tyskland ved Vadehavet. Terminalen er en av verdens største i sitt slag.

Faktaboks

Uttale
ˈemden-terminalen
Også kjent som

Norsea Gas Terminal (NGT), Europipe metering station (EMS)

Ved Emden-terminale mottas, behandles og videredistribueres gass fra Ekofisk-området i Nordsjøen via gassrørledningen Norpipe, og fra det øvrige norske gassfeltene via Europipe I. Gassen fra Europipe I ilandføres ved gassterminalen i Dornum 48 kilometer lenger øst, og videreføres så til Emden for behandling.

Fra Emden-terminalen leveres det gass blant annet til Ruhrgas AG i Tyskland, NV Gasunie i Nederland, Distrigas SA i Belgia og Gaz de France i Frankrike.

Operatør for anlegget er Gassco.

Prosessering

Gassen fra Ekofisk er tørr og inneholder rundt 85 prosent metan. Den er altså så ren at det trengs lite med behandling før gassen kan distribueres videre til kundene. Den prosesstekniske hovedfunksjon er å fjerne uønskede svovelforbindelser (hydrogensulfid) fra gassen, og dette skjer i ni behandlingsenheter. Selve behandlingen skjer ved forhøyet temperatur og et trykk på 50 bar. Døgnkapasiteten er på 55 millioner m3 (2000 millioner kubikkfot).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg