Logo
Logo
Av .
Ekofisk, Norge

ConocoPhillips Scandinavia er per 2019 er operatør for de produserende feltene Ekofisk, Eldfisk og Embla. Bildet viser Ekofisk-senteret.

Ekofisk, Norge
Av .

ConocoPhillips er et amerikansk multinasjonalt oljeselskap. Selskapet ble etablert den 30. august 2002 ved en fusjonering av oljeselskapene Conoco og Phillips Petroleum Company, og fikk da navnet ConocoPhillips. Hovedkontoret ligger i Houston i Texas.

Virksomheten i Norge ble drevet videre av ConocoPhillips Norway. Hovedkvarteret i Norge ligger i Tananger utenfor Stavanger.

ConocoPhillips Scandinavia er per 2019 er operatør for de produserende feltene Ekofisk, Eldfisk og Embla, og for de nedlagte feltene Albuskjell, Cod, Edda, Tor, Tommeliten Gamma og Vest-Ekofisk. Totalt er selskaper deltager i 17 operatørlisenser for norske olje- og gassfelt, inkludert Heidrun, Troll, Aasta Hansteen, Visund, Alvheim, Oseberg og Grane.

Virksomhet

I profileringen av selskapet understrekes det at det er et energiselskap som driver med produksjon av energi og ikke kun olje og gass. Hovedvirksomheten er allikevel olje- og gassproduksjon og raffinering av slike produkter. En vesentlig del av virksomheten er offshore, men det er også stor produksjon på land blant annet i Alaska.

I 2019 hadde selskapet 10 900 ansatte og virksomhet i 17 land. ConocoPhillips opplyste samme år om at de hadde virksomhet i USA Alaska, USA syd for Canada, Canada, Columbia, Chile, Argentina, Libya, Quatar, Kina, Malaysia, Indonesia, Timor og Australia. Tidligere var det også virksomhet i andre afrikanske, asiatiske og søramerikanske land. Ved siden av virksomhet drevet i eget navn hadde også selskapet betydelige interesser i andre selskaper

Underselskaper

En rekke selskaper som var en del av ConocoPhillips driver innen virksomheter som er koblet opp mot olje, gass og energiproduksjon. Et eksempel på dette er tankskipsrederiet Polar Tankers. Selskapet investerer i fornybar energi og samarbeider med store selskap som General Electric og NRG Energy om å utvikle slike prosjekter.

Phillips 66

ConocoPhillips besluttet i 2011 at bedriften skulle være et rent lete- og produksjonsselskap. Nedstrømsaktiviteten, det vil si den delen av selskapet som drev salg og virksomhet mot sluttbrukere og det markedet de representerte, ble skilt ut som et eget selskap. Denne delen fortsatte under merkenavnet Phillips 66.

Miljøutfordringer

ConocoPhillips har vært angrepet for å presse fram olje- og gassvirksomhet i sårbare naturområder slik som i Alaska og for å være et selskap som driver med produksjon av energi fra ikke fornybare energikilder. I selskapets profilering understreker de at de at de holder høy miljøstandard og at de også arbeider med å utvikle fornybar energi. Et eksempel på det siste var at de i 2006 startet med produksjon av diesel fra dyrefett. Transportselskapet Polar Tankers fikk i 2014 US Coast Guard Martime Award for høy miljøstandard.

Ikke desto mindre gjenstod miljøproblemene og ikke minst i forhold til oljevirksomhet offshore, i værutsatte arktiske områder og fordi bruk av fossile kilder i økende grad blir oppfattet som en klimatrussel.

Letevirksomhet og teknologiutvikling

Eksisterende energikilder basert på olje- og gass vil etter hvert bli tømt. ConocoPhillips driver derfor en omfattende letevirksomhet og utvikling av teknologi for å få tatt ut større ressurser fra eksisterende felt. Det er stor konkurranse om ressursene. Selv om ConocoPhillips er verdens største uavhengige produksjonsselskap av olje og gass er det også store nasjonale aktører. Verdens største oljeselskap er per 2019 Saudi Aramco, både målt i påviste reserver og i oljeproduksjon. Etter at selskapet i 2016 startet en delvis privatisering har de åpnet opp for internasjonale aksjetegning og konkurrerer dermed med andre selskapet om kapital.

Miljøkritikken av oljevirksomhet og satsingen på fornybar energi utfordrer alle energiselskap. For et selskap som har satset ensidig innen olje- og gassvirksomhet gir det store utfordringer. ConocoPhillips er et selskap som har en politikk på å utvikle alternativer, men hovedvirksomheten vil fortsette å være olje- og gass også i årene framover.

Virksomhet i Norge

Phillips Petroleum Company Norway og Phillips-gruppen var dominerende aktører i norsk sektor da selskapet fusjonerte med Conoco. For virksomheten i Norge betydde sammenslåingen at moderselskapet fikk en annen struktur, at virksomheten finansielt ble styrket og at de ble knyttet opp mot en enda mer verdensomspennende virksomhet. Det siste betydde også at investeringer i norsk sektor ble vurdert opp mot investeringer i andre områder.

På norsk sektor ble det startet produksjon på Ekofisk syd i 2013 og på feltet Eldfisk II i januar 2015. Den nye produksjonen styrket selskapet og gjorde at det fikk et lengre tidsperspektiv på virksomheten i Norge. Feltene som alt var i produksjon fortsatte også og nye produksjonsmetoder gjorde det mulig å få opp olje- og gassressurser der det tidligere ikke hadde vært mulig å utnytte.

Selv om produksjonen i norsk sektor var kostbar, var fordelen at oljen og gassen hadde høy kvalitet, at den var nært viktige markeder, at den ble produsert under stabile politiske forhold og at arbeidskraften var høyt kvalifisert.

Som mange oljeselskaper har ConocoPhillips i Norge hatt nedbemanninger og omfattende interne endringer de siste årene. Et eksempel var i 2015 da 70 ansatte ved hovedkvarteret i Tananger måtte gå.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • ConocoPhillips (2014). Oil: A Cultural and Geographic Encyclopedia of Black Gold. Houston: ABC-CLIO
  • ConocoPhillips Norway (2009–). Pionér: Internmagasin for ConocoPhillips Norway. Stavanger: ConocoPhillips Norway
  • International Directory of Company Histories (2019). International Directory of Company Histories ConocoPhillips as an Integrated Oil Firm. USA: Gale Virtual Reference Library (GVRL)
  • Maloney, Michael P. (2004). A comparative analysis of the company sales and the financial details of ConocoPhillips from 1994 to 2003. The Value Line Investment Survey, March 19, 2004, Vol.59(29).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg