fat (petroleum)

Artikkelstart

Fat er en volumenhet som brukes i petroleumsindustrien. Enheten er ikke en SI-enhet.

Faktaboks

Også kjent som

bbl

Enheten blir også angitt som bbl. Det er uklart hva som er opprinnelsen til denne forkortelsen, men de fleste kilder hevder det skriver seg fra 1800-tallet da barrel var lite standardisert. Standard Oil valgte da å fastsette sin barrel-enhet til 42 gallon per barrel, og malte oljefatene blå (blue). De kalte derfor enheten blue barrel, herav forkortelsen bbl, som etter hvert ble akseptert som en universell standard. Den avledede enheten Mbbl blir imidlertid brukt ulikt:

  1. 1 Mbbl = ett tusen barrel (103 bbl). Denne betydningen av Mbbl gjelder innenfor den amerikanske petroleumsindustrien der forkortelsen M refererer til det latinske ordet mille, som betyr tusen. En million barrel blir da angitt som MMbbl.
  2. 1 Mbbl = 1 millon barrel (106 bbl). Denne betydningen brukes ofte utenfor petroleumsindustrien og er i overensstemmelse med SI-konvensjonen der M står for det greske ordet mega, det vil si million.

Omregning til andre enheter

Volumenheten fat blir mye brukt i petroleumsindustrien for å angi produsert mengde råolje. I SI-systemet er enheten for volum kubikkmeter (m3). Olje blir også omsatt i tonn. For å regne om fra fat til tonn, må man kjenne massetettheten (densiteten) på den oljen som skal måles. For råolje varierer denne fra forekomst til forekomst. Det er likevel vanlig å regne at det går 7,4 fat råolje per tonn. Produksjonstall for råolje blir ofte oppgitt i fat per døgn (b/d). En forenklet omregning til tonn kan da gjøres ved å multiplisere dette tallet med 50, som gir en tilnærmet verdi for produksjonen oppgitt i tonn per år.

Tidligere betydning

I Norge ble fat tidligere brukt som hulmål for flytende så vel som noen tørre varer. Disse enhetene svarer ikke til betydningen i petroleumsindustrien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg