Oljedirektoratet (OD) har som hovedmål å hjelpe til med å skape størst mulig verdier for samfunnet fra olje- og gassvirksomheten, gjennom forsvarlig ressursforvaltning av de norske petroleumsressurser og ivareta sikkerhetsmessige, miljømessige, teknologiske og økonomiske sider ved virksomheten. OD hører under Olje- og energidepartementet.

Bente Nyland er direktør fra 2008.

OD har en flat og fleksibel kompetanseorganisasjon, noe som skiller det fra mer tradisjonell hierarkisk statsforvaltning. 

OD har to organisasjonsnivåer og fem prosent lederstillinger. Ansvarsområder og lag- og medarbeiderporteføljer er fordelt på de enkelte lederne, og ledelsen har et kollektivt ansvar for organisasjonen. OD har ingen seksjoner eller avdelinger, men rundt 80 lag med egne mandater og definerte oppgaver.

Oljedirektoratet ble opprettet av Stortinget i 1972 som Statens oljedirektorat, og har hatt sitt nåværende navn fra 1976. OD har hovedsete i Stavanger og et kontor i Harstad. I 2004 ble kontrollfunksjonen skilt ut i et eget tilsyn, Petroleumstilsynet. Direktør fra starten var Fredrik Hagemann, 1990–2007 Gunnar Berge (tiltrådte 1996). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.