Hillevåg

Flyfoto av Hillevåg i 2018.

Artikkelstart

Hillevåg er en bydel i Stavanger i Rogaland, ved Gandsfjorden, like sør for bysenteret.

Det «egentlige» Hillevåg ligger ved Hillevågen på vestsiden av Gandsfjorden. Herfra strekker bydelen Hillevåg seg sørover langs fjorden til og med Vaulen og vestover til og med Ullandhaug og Tjensvoll. Bydel Hillevåg har 19 921 innbyggere (2021).

Den eldste bebyggelsen ligger langs fjorden. Ellers i bydelen er det en rekke større boligområder utbygd fra 1950-årene og senere. Bydelen har betydelig industrivirksomhet, særlig i øst langs fjorden. Store deler av virksomheten til Universitetet i Stavanger er lokalisert til Ullandhaug sørvest i bydelen; her ligger også Oljedirektoratet, likeledes Statens Kartverk, Sjødivisjonen. Stavanger Universitetssykehus ligger i Vålandskråningen lengst nord i bydelen.

Hillevåg gård eies siden 1885 av Stavanger kommune (Stavanger arbeidsgård); den var på 1800-tallet Rogalands største, og ble under Johan Adam Køhlers eie ansett som et mønsterbruk. Landbrukssentrum med utstillingsplass for Rogaland og hovedkontor for Felleskjøpet Rogaland Agder.

Førsteledd i navnet kan ha sammenheng med norrønt hæli, 'skjul', sisteledd er våg, 'bukt', i så fall 'vågen der en finner skjul'. Denne tolkingen kan tyde på at vågen det er tale om, er Hillevågsvatnet, en smal bukt som skjærer seg nordover fra Hillevågbukta og i dag danner grensen mellom bydelene Eiganes/Våland og Storhaug.

Kart

Hillevåg
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg