Hillevåg, bydel i Stavanger, Rogaland, ved Gandsfjorden, like sør for bysenteret. Det egentlige Hillevåg ligger ved Hillevågen i Gandsfjorden, og herfra strekker bydelen seg sørover langs fjorden til og med Vaulen og vestover til og med Ullandhaug og Tjensvoll; 19 582 innbyggere (2017).

Den eldste bebyggelsen ligger langs fjorden. Ellers i bydelene er det en rekke større boligområder utbygd fra 1950-årene og senere. Bydelen har betydelig industrivirksomhet, særlig i øst langs fjorden. Store deler av virksomheten til Universitetet i Stavanger er lokalisert til Ullandhaug, likeledes Oljedirektoratet. Stavanger Universitetssykehus ligger i Vålandskråningen lengst nord i bydelen.  

Hillevåg gård eies siden 1885 av Stavanger kommune (Stavanger arbeidsgård); den var på 1800-tallet Rogalands største, og ble under Johan Adam Køhlers eie ansett som et mønsterbruk. Landbrukssentrum med utstillingsplass for Rogaland og hovedkontor for Felleskjøpet Rogaland Agder.

Førsteledd i navnet kan ha sammenheng med norrønt hæli, 'skjul', sisteledd er våg, 'bukt', i så fall 'vågen der en finner skjul'. Denne tolkingen kan tyde på at vågen det er tale om, er Hillevågvatnet, en smal bukt som skjærer seg nordover fra Hillevågbukta og i dag danner grensen mellom bydelene Eiganes/Våland og Storhaug.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.