Hillevåg

Flyfoto av Hillevåg i 2018.

Hillevåg er en bydel i Stavanger i Rogaland, ved Gandsfjorden, like sør for bysenteret.

Det egentlige Hillevåg ligger ved Hillevågen i Gandsfjorden, og herfra strekker bydelen seg sørover langs fjorden til og med Vaulen og vestover til og med Ullandhaug og Tjensvoll. Hillevåg har 19 582 innbyggere (2017).

Den eldste bebyggelsen ligger langs fjorden. Ellers i bydelene er det en rekke større boligområder utbygd fra 1950-årene og senere. Bydelen har betydelig industrivirksomhet, særlig i øst langs fjorden. Store deler av virksomheten til Universitetet i Stavanger er lokalisert til Ullandhaug, likeledes Oljedirektoratet. Stavanger Universitetssykehus ligger i Vålandskråningen lengst nord i bydelen.

Hillevåg gård eies siden 1885 av Stavanger kommune (Stavanger arbeidsgård); den var på 1800-tallet Rogalands største, og ble under Johan Adam Køhlers eie ansett som et mønsterbruk. Landbrukssentrum med utstillingsplass for Rogaland og hovedkontor for Felleskjøpet Rogaland Agder.

Førsteledd i navnet kan ha sammenheng med norrønt hæli, 'skjul', sisteledd er våg, 'bukt', i så fall 'vågen der en finner skjul'. Denne tolkingen kan tyde på at vågen det er tale om, er Hillevågvatnet, en smal bukt som skjærer seg nordover fra Hillevågbukta og i dag danner grensen mellom bydelene Eiganes/Våland og Storhaug.

Kart

Hillevåg
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg