Antarktis. Adeliepingvin.

Corel. Begrenset gjenbruk

Havets plankton danner grunnlaget for dyrelivet i Antarktis. Landpattedyr finnes ikke, bortsett fra dem mennesker har brakt med seg. På selve kontinentet er et lite, vingeløst insekt (ca. 1 cm langt) den største landorganismen man har funnet.

I tillegg finnes det et hundretall av ulike arter av landlevende leddyr, hovedsakelig midd. Den vesentlige del av faunaen finnes i havet og langs kysten. Sel kan man forholdsvis hyppig støte på. Den vanligste arten er krabbeeterselen, som sannsynligvis er verdens tallrikeste sel.

Weddelselen er vanlig nær kontinentet, mens rosselen og leopardselen er mer fåtallige. På de subantarktiske øyene forekommer kerguelenpelsseler i stort antall, mens sørlig sjøelefant er sjeldnere.

I Sørishavet finnes også store hvalbestander, selv om den nå er sterkt redusert på grunn av tidligere intens fangstvirksomhet. Av de store hvalene er finnhvalen den mest vanlige, mens blåhvalen er sjeldnere. Av andre bardehvaler kan nevnes knølhval, seihval, vågehval og den sørlige underarten av nordkaper. Av tannhvaler er spermhvalen den største, mens spekkhuggeren er kjent som rovdyr som tar pingviner og sel. I enkelte områder, spesielt på de subatlantarktiske øyene og på Antarktiske halvøy (Antarctic Peninsula), er det også et rikt fugleliv; rundt 45 arter hekker i Antarktis.

Mest karakteristiske er pingvinene, som flere steder danner svære kolonier. Inne ved kontinentet forekommer bare adeliepingviner og den langt sjeldnere keiserpingvinen. Sistnevnte utfører den utrolige bedrift å ruge ut sine egg mens den oppholder seg på isen ved kontinentet midtvinters. Ved Svarthamaren i Dronning Maud Land finnes den største kjente koloni av antarktispetrell. Fuglefaunaen omfatter dessuten mange stormfugler, skarver, falklands- og sørjo, taremåke og slirenebb.

Fothergill, A.: Antarktis: verdens siste villmark, 1994, isbn 82-02-14837-5, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.