Voksen hann av vepsevåk under vårtrekket over Messinastredet i Middelhavet. Shutterstock. Begrenset gjenbruk

vepsevåk

Vepsevåk, Pernis apivorus.
Vepsevåk
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Vepsevåk er en fugleart i haukefamilien som i Norge særlig finnes på Sørlandet og Østlandet. Navnet skyldes at den spiser mye insekter som lever sammen i bol, slik som stikkeveps og humler.

Faktaboks

Også kjent som
Pernis apivorus

Beskrivelse

Pernis apivorus, vepsevåk. Foto fra: Falsterbo, Sverige

Vepsevåken er på størrelse med hønsehauk og fjellvåk. Den tilhører en egen slekt innenfor haukefamilien og er den eneste norske rovfuglen som mangler hårbørster ved nebbroten; isteden har den små, skjellformede, harde fjær for å hindre vepsestikk. Fjærfargene kan variere sterkt, undersiden fra mørkebrunt til hvitt med spredte flekker. Den har nokså lang hale i forhold til andre våker. Tarsene er nakne som hos musvåk, som den også ligner med smale tverrbånd i svart og brunt på halen. Rovfuglnebbet er lite markert.

Næring

Nebbet brukes mest til å plukke frem vepselarver og veps fra bol. Vepsevåken spiser dessuten frosk og andre smådyr.

Formering

Reiret, som består av kvister, plasseres i et bar- eller løvtre, oftest i gran. De to (1–3) eggene ruges hovedsakelig av hunnen i 30–35 dager. Ungene blir flygedyktige etter 40–45 dager.

Utbredelse og trekk

Vepsevåk Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Arten hekker i det meste av Europa og Vest-Asia, i Norge spredt og hovedsakelig i lavlandsskoger fra Vest-Agder til Østlandet. Den har avtatt sterkt i antall i Norge siden 1800-tallet, og som en av våre minst kjente rovfugler er bestandsstørrelsen usikker – trolig et sted mellom 500 og 1500 par. Vepsevåken er en trekkfugl som overvintrer i tropisk Afrika. Som alle andre rovfugler er den fredet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg