vepsevåk

Vepsevåk Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Vepsevåk av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Vepsevåk, fugleart i haukefamilien. Den er på størrelse med hønsehauk og fjellvåk. Den tilhører en egen slekt og er den eneste norske rovfuglen som mangler hårbørster ved nebbroten; isteden har den små, skjellformede, harde fjær for å hindre vepsestikk. Fjærfargene kan variere sterkt, undersiden fra mørkebrunt til hvitt med spredte flekker. Den har nokså lang hale i forhold til andre våker. Tarsene er nakne som hos musvåk, som den også ligner med smale tverrbånd i svart og brunt på halen. Rovfuglnebbet er lite markert og brukes mest til å plukke frem vepselarver og veps fra bol. Spiser dessuten frosk og andre smådyr. Hekker i det meste av Europa og Vest-Asia, i Norge spredt og hovedsakelig i lavlandsskoger fra Vest-Agder til Østlandet. Den har avtatt sterkt i antall i Norge siden 1800-tallet, og som en av våre minst kjente rovfugler er bestandsstørrelsen usikker – trolig et sted mellom 500 og 1500 par. Reiret, som består av kvister, plasseres i et bar- eller løvtre, oftest i gran. De to (1–3) eggene ruges hovedsakelig av hunnen i 30–35 dager. Ungene blir flygedyktige etter 40–45 dager. Trekkfugl som overvintrer i tropisk Afrika. Som alle andre rovfugler er den fredet.

Faktaboks

Også kjent som
Pernis apivorus

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg