Musvåk

Musvåk Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Musvåk inn for landing
Musvåker i luftig slåsskamp

Musvåk er en fugleart i haukefamilien. Den er en av tre arter i slekten Buteo som hekker i Norge, sammen med vepsevåk og fjellvåk. Den hekker i Norge nord til Trøndelag, men mest i Sør-Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Buteo buteo
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Musvåken er totalfredet i Norge.

Beskrivelse

Musvåken er mørkebrun spraglet, men fargene varierer, spesielt i mørkhetsgrad. Stjerten har mange smale tverrbånd. Dette er til forskjell fra fjellvåk, som har hvit stjertrot med bare ett bredt, mørkt bånd i enden. I motsetning til fjellvåk har musvåk og vepsevåk nakne tarser. Den kan også ligne vepsevåken, men musvåken er ofte mørkere på undersiden, har litt kortere vinger og et mindre fremskutt hode. Hybridisering med fjellvåk er registrert.

Musvåken er 48–56 centimeter lang, har et vingespenn på 110–130 centimeter og veier 427–1364 gram. En ringmerket musvåk i Danmark ble 28 år og 9 måneder. Det er registrert 7 underarter av musvåk.

Utbredelse

Musvåken hekker i store deler av Europa og vestover til Sentral-Asia, utenom helt nord i disse områdene. I Norge hekker den på det sørlige Østlandet, og meget spredt på Vestlandet og i Trøndelag, sjeldent nord til Saltdal. Fuglene i den nordlige delen av utbredelsen er trekkfugler, og trekker enten sørover til sørlige Europa eller til Afrika sør for Sahara. Fugler ringmerket i Norge er gjenfunnet sørvest i Europa og Nord-Afrika, inkludert funn fra Spania, Frankriket og Marokko. Den er en trekkfugl, men kan en sjelden gang overvintre i kyststrøk i Sør-Norge.

Birdlife Norge har beregnet den norske bestanden til 2750–5500 par. Den er satt som livskraftig på den norske rødlista. I Sverige er bestanden større, og er vurdert til 31 000 par og er stabil. I Finland er bestanden estimert til 3500–4500 par, og har hatt en nedgang på mellom 30–50 prosent på 30 år. I Danmark er det rundt 5000 par. I Europa har bestanden økt betraktelig mellom 1980 og 2017, men har vært nokså stabil siden 2008. Den globale bestanden er vurdert til mellom 1 000 000 og 1 750 000 par.

Reproduskjon

Reiret legges som oftest i trær, men også i fjellvegger. Det bygegs av begge foreldrene. De 2–4 gråhvite eggene med mørke flekker er rundt 6 centimeter lange og veier rundt 50 gram. Eggene ruges i 33–35 dager. Hunnen tar en større andel av rugingen enn hannen. Eggene klekker på ulike tidspunkt. I starten av ungefasen fanger hannen det meste av maten og mater både hunnen og ungene. Senere i ungeperioden tar derimot hunnen mye av ansvaret for å mate ungene. Ungene holder seg i reiret i 6–7 uker før de blir flygedyktige.

Næring

Musvåken lever hovedsakelig av små pattedyr, for det meste smågnagere, men også rotter, små kaniner og harer. Den kan også ta mindre fugler, slanger og frosk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

musvåk
Buteo buteo
Artsdatabanken-ID
3867
GBIF-ID
2480537

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg