Musvåk. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

musvåk

Musvåk Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Musvåk inn for landing
Musvåker i luftig slåsskamp

Musvåk

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Musvåk er en fugleart i haukefamilien. Den ligner fjellvåk og vepsevåk (særlig i flukten), og har bare tilhold i lavlandet. Hos alle tre artene kan hunnen være dobbelt så tung som hannen.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Buteo buteo
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Musvåken veier cirka 600–1500 gram. Den er mørkebrun spraglet, men fargene varierer, spesielt i mørkhetsgrad. Halen har mange smale tverrbånd. Dette er til forskjell fra fjellvåk, som har hvit halerot med bare ett bredt, mørkt bånd i enden. I motsetning til fjellvåk har musvåk og vepsevåk nakne tarser.

Reiret legges som oftest i trær, men også i fjellvegger. De 2–4 gråhvite eggene med mørke flekker ruges i 33–35 dager. Hunnen tar en større andel av rugingen enn hannen. Ungene holder seg i reiret i 6–7 uker før de blir flygedyktige.

Musvåken lever hovedsakelig av smågnagere, slanger og frosk. Musvåken hekker i hele Europa og Sentral-Asia. I Norge hekker den på det sørlige Østlandet, og meget spredt på Vestlandet og i Trøndelag, sjeldent nord til Saltdal. Den er en trekkfugl, men kan en sjelden gang overvintre i kyststrøk i Sør-Norge.

Musvåken har avtatt betydelig i antall etter cirka 1920. Den er totalfredet. En ringmerket musvåk i utlandet ble 25 år gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

musvåk
Buteo buteo
Artsdatabanken-ID
3867
GBIF-ID
2480537

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg