snoker

Snoker. En slettsnok som er i ferd med å sluke en stålorm. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Snoker (foto, slettsnok) av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Flekket Busksnok. Spotted Bush Snake [Philothamnus semivariegatus] Tanzania av . CC BY SA 3.0
Flekket Busksnok. Spotted Bush Snake [Philothamnus semivariegatus] Tanzania av . CC BY SA 3.0

Snoker er en krypdyrfamilie i underordenen slanger. Snoker er den største og viktigste slangefamilien, utbredt i alle verdensdeler. De fleste er ikke giftige. Inndeling og omfatning varierer; giftsnoker og havslanger ble tidligere regnet til snokfamilien, men er nå skilt ut som selvstendige familier.

Faktaboks

Også kjent som
Colubridae

En vanlig inndeling omfatter fire underfamilier:

  • ekte snoker
  • tresnoker
  • eggslanger
  • sneglespisende slanger

Ekte snoker

Den største underfamilien er ekte snoker, Colubrinae. To slekter er representert i Norge, hver med én art.

  • Buormslekten, Natrix, er representert ved buorm (snok), som er 70–80 cm lang, unntaksvis opptil 120 cm. Den har skjell med kjøl; oversiden er svartbrun med uregelmessige, svarte flekker, og buken er svart og lysflekket. På hver side av nakken har den en stor hvitgul flekk. Den svømmer utmerket, trives i nærheten av vann, og legger egg i råtnede planterester (ofte i varmbenker).
  • Slettsnokslekten, Coronella, er representert i Norge med slettsnok. Den er ca. 60–80 cm lang og har skjell uten kjøl. Den er oftest gråbrun på oversiden, med rekker av mørke flekker langs ryggen.

De ekte snokene omfatter en mengde slekter og arter fra hele verden, blant annet den ca. 2 m lange æskulapsnoken og den noe større stripesnoken, begge kjent fra Sør-Europa og delvis Asia. Flere arter av de amerikanske kongesnokene, Lampropeltis, ligner på korallslanger med sine røde og gule tverrbånd. I Nord-Amerika er strømpebåndsnokene vanlige.

Tresnoker

Tresnoker, Boiginae, er den nest største underfamilien med over 300 arter. De er tropiske, og mange klatrer i trær. Tresnoker er kjent fra det sørøstlige Asia og Afrika. Mange arter er giftige. Gifttennene sitter bakerst i overkjeven og giften er svak, de fleste er derfor ufarlige. Hit hører både tynne og meget lange arter så som piskesnoker, Ahaetulla, flygende slanger (praktsnoker), og relativt store og tykke arter som den afrikanske boomslangen (tresnok), hvis gift kan være dødelig for mennesker.

Eggslanger

Eggslanger eller eggsnoker, Dasypeltinae, er en liten afrikansk og indisk underfamilie.

Sneglespisende slanger

Sneglespisende slanger eller sneglesnoker, Dipsadinae, deles ofte i to grupper: asiatiske og sør-amerikanske sneglesnoker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg