snoker

Flekket Busksnok. Spotted Bush Snake [Philothamnus semivariegatus] Tanzania
Lisens: CC BY SA 3.0
Flekket Busksnok. Spotted Bush Snake [Philothamnus semivariegatus] Tanzania
Lisens: CC BY SA 3.0

Snoker. En slettsnok som er i ferd med å sluke en stålorm. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Snoker er en familie i underordenen slanger. Familien omfatter nærmere 2/3 av alle kjente slanger, og de er utbredt i alle verdensdeler. Inndeling og og klassifisering er omdiskutert. Giftsnokene, inkludert havslangene, ble tidligere regnet til snokfamilien, men er nå skilt ut som egen familie. De fleste artene er ufarlige for mennesker.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Colubridae

En vanlig inndeling omfatter åtte underfamilier. De best kjente er:

  • Colubrinae, ekte snoker
  • Natricinae
  • Ahaetuliinae, tresnoker
  • Dipsadinae

Ekte snoker (Colubrinae)

Den største underfamilien er ekte snoker, Colubrinae. I Norge finnes én slekt:

  • Slettsnokslekten, Coronella, er representert i Norge med slettsnok. Den er ca. 60–80 centimeter lang og har skjell uten kjøl. Den er oftest gråbrun på oversiden, med rekker av mørke flekker langs ryggen.

De ekte snokene omfatter minst 92 slekter fra hele verden, blant annet den inntil 2 meter lange æskulapsnoken og den jevnstore stripesnoken, som begge er kjent fra Sør-Europa og det vestlige Asia. Flere arter av de amerikanske kongesnokene, Lampropeltis, ligner på korallslanger med sine røde og gule tverrbånd. Den afrikanske boomslangen har en gift som kan være dødelig for mennesker. Slekten Boiga, er naturlig utbredt i Asia og Australia, men de er svært tilpasningsdyktige og har etablert bestander i mange deler av verden. Dasypeltis er en afrikansk slekt som har spesialisert seg på å spise fugleegg.

Natricinae

Buormslekten, Natrix, er representert ved buorm (snok), som er 70–80 centimeter lang, unntaksvis opptil 120 centimeter. Den har skjell med kjøl; oversiden er svartbrun med uregelmessige, svarte flekker, og buken er svart og lysflekket. På hver side av nakken har den en stor hvitgul flekk. Den svømmer utmerket, trives i nærheten av vann, og legger egg i råtnede planterester (ofte i varmbenker).

I Nord-Amerika er strømpebåndsnokene vanlige.

Tresnoker (Ahaetuliinae)

Tresnokene lever i trærne i det sørøstlige Asia.Til denne underfamilien hører de tynne og meget lange piskeslangene, Ahaetulla og de flygende slangene (praktsnoker) som kan glidefly fra tre til tre. Mange arter er giftige. Gifttennene sitter bakerst i overkjeven og giften er svak, og de fleste er derfor ufarlige for mennesker.

Dipsadinae

Denne underfamilien omfatter mer enn 700 arter i Amerika, spesielt i Sør-Amerika. Mussurana er en sør-amerikansk art, mens trynesnokene, som er populære hobbydyr, er utbredt i Nord-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

snoker
Colubridae
Artsdatabanken-ID
1598
GBIF-ID
6172

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg