Det Norske Oljeselskap ASA

Det norske, logo

av . CC BY 2.0

Det Norske Oljeselskap, Det norske, tidligere norsk oljeselskap som drev leting, utbygging og drift av petroleumsaktiviteter på norsk sokkel. Det norske hadde hovedkontor i Trondheim, og kontor i Oslo og Harstad. Selskapet var et allmennaksjeselskap, men eid 49,99 prosent av Aker Capital, som igjen var heleid av Aker ASA. I juni 2016 ble Det norske avviklet som eget selskap, og inngår siden da i Aker BP ASA, som har sitt hovedkontor på Fornebu i Bærum.

Faktaboks

Også kjent som

Det Norske

HISTORIE

Det Norske Oljeselskap ble stiftet i 1971. Det var det første nasjonale oljeselskapet, startet som et folkeaksjeselskap. Den norske stats oljeselskap, Statoil, ble stiftet året etter. Det Norske Oljeselskap var også det første norske oljeselskapet som ble notert på Oslo Børs. Selskapet endret senere navn til DNO. DNO fikk sine første inntekter i 1974 gjennom en eierandel på det britiske Heatherfeltet, og ble deltaker i sin første norske lisens i 1984. Myndighetenes politikk om at det bare skulle være tre norske oljeselskap på norsk sokkel hindret DNO fra videre aktivitet på norsk sokkel. Det gjorde at DNO fra 1996, under ny ledelse, satset betydelig utenfor Norge. Selskapets strategi var å konsentrere seg om små oljefelt og å utvide produksjonen fra modne felt. I 2004 solgte DNO flere andeler til svenske Lundin. Samtidig ble norsk sokkel åpnet for nye selskaper, og DNO skaffet seg lisenser også på norsk sokkel.

Oljeselskapet Pertra AS ble grunnlagt av Petroleum Geo-Services (PGS) ASA i 2001, som et heleid lete- og produksjonsselskap (E&P) med fokus på å utnytte potensialet til små petroleumsressurser på den norske kontinentalsokkelen. De mulige fordelene av et samarbeid mellom Pertra og PGS' produksjonstjenester var en pådriver i dette arbeidet. Pertra ble godkjent som lisenshaver og operatør på norsk sokkel i februar 2002, det første norske selskap som opererte på den norske sokkel i løpet av de siste ti år. Etter at selskapet kjøpte lisensandelene i produksjonslisens 038 av Statoil og Norsk Hydro, overtok Pertra operatørskapet av lisensen den 1. august 2002. Denne lisensen inneholdt det produserende Vargfeltet.

Mot slutten av 2004 besluttet PGS å selge Pertra. Med virkning fra 1. januar 2005 ble hele selskapet, alle produksjonslisensene inkludert, solgt til det kanadiske selskapet Talisman Energy. Like etter etablerte ledergruppen i Pertra et nytt selskap, Pertra Management, og forhandlet frem en kontrakt med Talisman Energy om kjøp av noen av de aktiva Talisman hadde kjøpt fra Pertras tidligere eier. Dermed var grunnlaget for etableringen av et nytt lete- og produksjonsselskap med base i Trondheim på plass. Pertra ble etablert på nytt med finansiell støtte av lokale investorer.

I 2007 ble den norske virksomheten i DNO (NOIL Energy) utskilt og fusjonert med oljeselskapet Pertra i Trondheim, som skiftet navn til Det norske oljeselskap med DNO som største eier (ca. 35 %). DNO skiftet samtidig navn til DNO International, det nåværende DNO ASA.

I oktober 2014 overtok Det norske oljeselskap den norske virksomheten til amerikanske Marathon Oil Corporation for 2,1 milliarder dollar (ca. 12,6 milliarder kroner).

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg