Tunis, hovedstad og største by i Tunisia. Tunis ligger nordøst i landet nær Middelhavet ved Tunisbukta. Byen har 767.000 innbyggere, mens storbyområdet har et folketall på om lag 2,4 millioner (2010).

Tunis er Tunisias administrative sentrum, samt hovedknutepunkt for politikk, økonomi, kultur og utdanning. Tunis har betydelig turisme og er Tunisias viktigste handels- og industrisenter. Tunisias viktigste havneby La Goulette ligger ved Tunisbukta, 15 kilometer øst for hovedstaden.

Byen har to universiteter; det eldste ble grunnlagt i 1960.

Tunis har vært hovedstad i Tunisia siden 1956.

Tunis er det største handels- og industrisenter i landet, og byen er hovedkvarter for en rekke banker og finansinstitusjoner.

Industrien i Tunis utgjøres i hovedsak av tekstilproduksjon; klær og tepper. Det finnes også en betydelig næringsmiddelindustri i byen, og det produseres store mengder olivenolje.

Byen har en omfattende maskinindustri, metallurgisk industri, samt kjemisk industri. Det finnes dessuten flere sementfabrikker i Tunis, og det produseres elektrisk utstyr og jernbanedeler i større omfang. Byen har et eget renseanlegg for fosfater.

I de senere årene har servicenæringene blitt stadig viktigere i hovedstadens økonomi, noe som først og fremst skyldes en betydelig vekst i turismen.

Tunis er landets viktigste trafikknutepunkt, og vei- og jernbane-forbindelsene til resten av Tunisia er godt utbygd. Trafikksystemet internt i hovedstaden inkluderer en moderne metro, i tillegg til bybusser.

Havnen i Tunis (La Goulette) ligger 15 km øst for byen, og er landets viktigste - både med hensyn til gods- og passasjertrafikk.

Tunis betjenes av to flyplasser. Den største er Tunis-Carthage International Airport, som ligger 9 km nordøst for sentrum.

Tunis kan grovt sett deles inn i tre områder: gamlebyen (medinaen), nybyen (nå sentrum) samt de nyere bydelene sør og nord for sentrum.

Det historiske sentrum i Tunis, den såkalte medinaen, er godt bevart og er blant Nord-Afrikas største. Den ble bygget under Aghlabid-dynastiet på 800- og 900-tallet. Medinaen er omgitt av bymurer og er et travelt forretnings- og beboelseskvarter med trange, krokete gater og smug. Her finnes basarer og markeder, samt en rekke historiske moskeer, mausoleer, kirker, palasser, fontener og monumenter.

I dette området ligger også Tunisias nasjonalbibliotek, samt flere museer - deriblant Museum for Islamsk kunst. Arkitekturen i medinaen er ellers kjent for sine karakteristiske byporter og dekorerte dører, og medinaen har stått oppført på UNESCOs verdensarvliste siden 1979.

Et berømt landemerke i gamlebyen er Zitouna-moskéen fra år 698 etter vår tidsregning. Dette er både den eldste og den største moskéen i hovedstaden. Vest for medinaen ligger gaten Rue de la Kasbah med regjeringsadminstrasjonen og flere departementsbygninger.

Nybyen i Tunis (fransk: Ville Nouvelle) ligger øst for medinaen og stammer fra den franske okkupasjonstiden (1881 - 1956). Dette er hovedstadens sentrum, og området består av brede avenyer og regelmessige kvartaler. Viktigste hovedgate i Tunis sentrum er Avenue Habib Bourguiba, og i dette området ligger den eneste katolske katedralen i Tunisia, St. Vincent de Paul-katedralen fra 1897.

Like utenfor Tunis sentrum finner man Bardo-museet, som er kjent for sin omfattende samling av romerske mosaikker. Hovedstaden har også et Nasjonalhistorisk museum, en zoologisk hage og et kunstmuseum. Ved Tunissjøen ligger Belvedere Park, som er byens største.

Tunis huser et norsk generalkonsulat samt utallige internasjonale ambassader.

19 kilometer nordøst for sentrum av Tunis ligger ruinene av oldtidsbyen Karthago, som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Knyttet til samme området ligger også kystlandsbyen Sidi Bou Said. Kystbyen er berømt for sin arkitektur med gamle restaurerte palasser, samt hvitkalkede hus med blåmalte dører og vinduer.

Se også artikkelen Tunis' historie.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.