Johan Sverdrup – petroleumsfelt

Johan Sverdrup er et olje- og gassfelt i Nordsjøen, 140 kilometer vest for Stavanger. Feltet er regnet å være blant de fem største oljefeltene på norsk sokkel. På feltet installeres det i første utbyggingstrinn boreplattform, prosessplattform og utstyrs- og boligplattform.

Feltet ligger i i blokkene 16/2, 16/3, 16/5 og 16/6. Olje- og Energidepartementet kunngjorde 17. januar 2012 at funnene Avaldsnes og Aldous ble gitt navnet «Johan Sverdrup-feltet». Feltet ble kalt opp etter politikeren Johan Sverdrup.

Funnet Avaldsnes ble gjort av Lundin Petroleum Norway i 2010. Funnene Aldous Major North og Aldous Major South ble gjort av Statoil i 2011. Funnet Geitungen, gjort av Statoil i 2012, er del av feltet. Equinor er operatør for feltet. Plan for utbygging og drift (PUD) ble godkjent i Stortinget i juni 2015. Produksjonsstart er planlagt i løpet av 2019, med kraftforsyning via kabel fra land.

Stortinget vedtok også at rettighetshaverne på Johan Sverdrup-feltet senest i 2022 skal etablere en områdeløsning for kraft fra land som skal dekke hele kraftbehovet til feltene Johan Sverdrup, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krog.

Per desember 2017 estimerer Oljedirektoratet at feltet inneholder 299,67 millioner standard kubikkmeter utvinnbar olje. Feltet inneholder også cirka 9,13 milliarder standard kubikkmeter utvinnbar gass samt 4,01 millioner tonn NGL.

Havdypet i området er omtrent 115 meter. Reservoaret innholder sandstein av jura alder, og ligger på omtrent 1900 meters dybde. Reservoaret er en del av den geologiske strukturen Utsirahøyden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.