Johan Sverdrup - petroleumsfelt

Johan Sverdrup-feltet på Utsirahøyden i Nordsjøen er ett av de største oljefunnene på norsk kontinentalsokkel. Feltet ble oppdaget i 2010/2011, og produksjonsstart var i oktober 2019.
Av /Statoil.
Petroleumsfeltet Johan Sverdrup ligger på Utsirahøyden, om lag 160 kilometer vest for Stavanger. Det er blant de fem største oljefeltene på norsk sokkel.
Johan Sverdrup – petroleumsfelt
Av /Store Norske Leksikon.
Lisens: CC BY SA 3.0

Johan Sverdrup er et olje- og gassfelt i Nordsjøen, 140 kilometer vest for Stavanger. Feltet er regnet å være blant de fem største oljefeltene på norsk sokkel. Produksjonsstart var 5. oktober 2019. Feltet er oppkalt etter tidligere statsminister Johan Sverdrup.

Faktaboks

Etymologi
oppkalt etter politikeren Johan Sverdrup (1816-1892)
Også kjent som

Aldous/Avaldsnes

Feltet ligger i blokkene 16/2, 16/3, 16/5 og 16/6. Havdypet i området er omtrent 115 meter. Reservoaret innholder sandstein fra juratiden, og ligger på omtrent 1900 meters dybde.

Reservoaret er en del av den geologiske strukturen Utsirahøyden.

Operatør er Equinor.

Funn og utbygging

Funnet Avaldsnes ble gjort av Lundin Petroleum Norway i 2010. Funnene Aldous Major North og Aldous Major South ble gjort av Statoil i 2011. Funnet Geitungen, gjort av Statoil (nå Equinor) i 2012, er del av feltet. Olje- og Energidepartementet kunngjorde 17. januar 2012 at funnene Avaldsnes og Aldous ble gitt navnet «Johan Sverdrup-feltet», etter politikeren Johan Sverdrup.

Plan for utbygging og drift (PUD) for første byggetrinn ble godkjent i Stortinget i juni 2015. På feltet ble det i første utbyggingstrinn utplassert boreplattform, prosessplattform og utstyrs- og boligplattform, alle med stålunderstell. Kraftforsyning skjer via kabel fra land.

Andre byggetrinn med planlagt oppstart i 2022 planlegges som en utvidelse av feltsenteret med en ny prosessplattform samt modifikasjoner på stigerørsplattformen inkludert en ny modul og fem nye havbunnsrammer. PUD for andre byggetrinn ble godkjent i Stortinget 29. april 2019.

Stortinget vedtok i 2014 at rettighetshaverne på Johan Sverdrup-feltet senest i 2022 skal etablere en områdeløsning for kraft fra land som skal dekke hele kraftbehovet til feltene Johan Sverdrup, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krog.

Reserver

Per desember 2018 estimerer Oljedirektoratet at feltet inneholder 406 millioner Sm3 (standard kubikkmeter) utvinnbar olje. Feltet inneholder også cirka 10 milliarder Sm3 utvinnbar gass samt 4,5 millioner tonn NGL.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg