Johan Sverdrup-feltet på dagen for den offisielle åpningen, 7. januar 2020

Johan Sverdrup (petroleumsfelt)

Johan Sverdrup-feltet
Johan Sverdrup-feltet på Utsirahøyden i Nordsjøen er ett av de største oljefunnene på norsk kontinentalsokkel. Feltet ble oppdaget i 2010/2011, og produksjonsstart var i oktober 2019.
Av /Statoil.
Johan Sverdrup – petroleumsfelt
Petroleumsfeltet Johan Sverdrup ligger på Utsirahøyden, om lag 160 kilometer vest for Stavanger. Det er blant de fem største oljefeltene på norsk sokkel.
Johan Sverdrup – petroleumsfelt
Av /Store Norske Leksikon.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Johan Sverdrup er et olje- og gassfelt i Nordsjøen, 140 kilometer vest for Stavanger. Feltet er blant de tre største oljefeltene på norsk sokkel. Produksjonsstart var 5. oktober 2019. Feltet er oppkalt etter tidligere statsminister Johan Sverdrup.

Faktaboks

Etymologi
oppkalt etter politikeren Johan Sverdrup (1816-1892)
Også kjent som

Aldous/Avaldsnes

Feltet ligger i blokkene 16/2, 16/3, 16/5 og 16/6. Havdypet i området er 110–120 meter. Reservoaret inneholder sandstein fra juratiden, og ligger på omtrent 1900 meters dybde.

Reservoaret er en del av den geologiske strukturen Utsirahøyden.

Operatør er Equinor med 43 prosent eierandel, Lundin eier 20 prosent og resten Total, Petoro og Aker BP.

Funn og utbygging

Funnet Avaldsnes ble gjort av Lundin Petroleum Norway i 2010. Funnene Aldous Major North og Aldous Major South ble gjort av Statoil (nå Equinor) i 2011. Funnet Geitungen, gjort av Statoil i 2012, er del av feltet. Olje- og energidepartementet kunngjorde 17. januar 2012 at funnene Avaldsnes og Aldous ble gitt navnet «Johan Sverdrup-feltet», etter politikeren Johan Sverdrup.

Plan for utbygging og drift (PUD) for første byggetrinn ble godkjent av Stortinget i juni 2015. På feltet ble det i første utbyggingstrinn utplassert boreplattform, prosessplattform og utstyrs- og boligplattform, alle med stålunderstell. Kraftforsyning skjer via kabel fra land.

Produksjonsstart var 5. oktober 2019, og i november 2019 var produksjonen oppe i mer enn 300 000 fat per dag.

Transport

Oljen fra Sverdrupfeltet transporteres via rørledning til Mongstad, mens gassen transporteres via Statpipe til Kårstø.

Andre byggetrinn

Johan Sverdrup
7. januar 2020 stod statsminister Erna Solberg (til venstre) for den offisielle åpningen av Johan Sverdrup-feltet, som hadde vært i produksjon siden oktober året før. Her er hun sammen med olje- og energiminister Sylvi Listhaug.
Av /NTB Scanpix.

Andre byggetrinn med planlagt oppstart i 2022 planlegges som en utvidelse av feltsenteret med en ny prosessplattform samt modifikasjoner på stigerørsplattformen inkludert en ny modul og fem nye havbunnsrammer. PUD for andre byggetrinn ble godkjent i Stortinget 29. april 2019.

Det er beregnet at etter utbygging av fase 2 vil produksjonen dobles.

Kraftforsyning fra land

Stortinget vedtok i 2014 at rettighetshaverne på Johan Sverdrup-feltet senest i 2022 skal etablere en områdeløsning for kraft fra land som skal dekke hele kraftbehovet til feltene Johan Sverdrup, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Gina Krog.

Reserver

Feltet inneholder 406 millioner Sm3 (standard kubikkmeter) utvinnbar olje, 10 milliarder Sm3 utvinnbar gass samt 4,5 millioner tonn NGL.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg