Somaliland, delstat og utbryterrepublikk i Somalia, beliggende ved AdenbuktaAfrikas horn. Største by og hovedstad er Hargeisa. Landområdet er på 176 120 kvadratkilometer, og innbyggertallet er anslått til rundt fire millioner innbyggere (2018).

Somaliland erklærte seg selvstendig i 1991, men er ikke anerkjent som egen stat. Somalias myndigheter anser Somaliland som å være én av landets delstater, i henhold til den føderale grunnloven som trådte i kraft i 2012. Den samme oppfatning rår i det internasjonale samfunnet, og utbryterrepulikken har ikke oppnådd anerkjennelse verken fra andre stater eller internasjonale organisasjoner. Like fullt er det i Somaliland etablert en rekke statsfunksjoner, og landet styres som en de facto selvstendig stat.

Området som i dag inngår i utbryterrepublikken – og delstaten – Somaliland var i den koloniale epoken et britisk protektorat; Britisk Somaliland. Nord for dette området lå Fransk Somaliland, og i sør Italiensk Somaliland. Under andre verdenskrig ble det britisk-kontrollerte området i 1940 overtatt av italienske styrker, før både Italiensk Somaliland og Britisk Somaliland ble underlagt britisk kontroll i 1941.

Etter krigen ble det lagt et løp for framtidig somalisk selvstendighet. Befolkningen i Fransk Somaliland valgte å forbli tilknyttet Frankrike, for senere å bli selvstendig som Djibouti. De to andre delene ble fra 1. juli 1960 den selvstendige republikken Somalia. Forut for dette hadde Britisk Somaliland blitt selvstendig under navnet Somaliland, 26. juni 1960, etter at den lokale lovgivende forsamling hadde vedtatt å søke selvsendighet med påfølgende union med territoriet i sør. Dagen etter selvstendigheten, 27. juni, vedtok den lovgivende forsamlingen en lov som åpnet for en union.

Den selverklærte republikken Somaliland, etablert i 1991, viser til denne korte perioden med status som selvstendig stat i 1960 som lovmessig grunnlag for å hevde sin rett til fornyet selvstendighet.

Det somaliske regimet ledet av Siad Barre ble på slutten av 1980-tallet møtt med økende motstand, ikke minst i nord. Represalier, inklusive angrep mot Hargeisa, styrket motstanden, og oppslutningen om den etter hvert ledende opposisjonsgruppen Somali National Movement (SNM).

Siads regime falt i 1991, den somaliske statsdannelsen gikk helt i oppløsning, og 18. mai 1991 ble republikken Somaliland opprettet. Dette skjedde etter en beslutning fattet av en forsamling av eldre fra regionens klaner, avholdt i Burao mellom 27. aptil og 15. mai 1991.

Somaliland definerer som en demokratisk statsdannelse, med et treparti-system der lokalvalgene brukes til å plukke ut de tre største partiene som så får lov til å delta i president- og parlamentsvalg. Det har vært avholdt flere valg. Selvstendigheten ble erklært av Abdirahman Ahmed Ali Tur, som ble områdets første president, etterfulgt av Muhammad Haji Ibrahim Egail i 1993. Han satt som president til sin død i 2002, og ble etterfulgt av Dahir Riyale Kahin, som i 2003 ble den første folkevalgte statssjef. Han ble etter valget i 2010 etterfulgt av Ahmed Mohamed Mohamoud, mens Muse Bihi Abdi vant presidentvalget i 2017.

Parlamentet består av to kammer. Det lavere kammeret er politisk valgt, det øverste er utpekt av presidenten. Overhuset består av eldre representanter fra klanene, og ikke politiske partier.

Sammenlignet med resten av den somaliske statsdannelsen har det siden begynnelsen av 1990-tallet vært relativt fredelig, og politisk stabilt, i Somaliland. De lokale myndigheter har utviklet en rekke institusjoner som hører en stat til, herunder en sentralbank og en egen valuta, Somaliland shilling. Det er også etablert et nasjonalt forsvar, Somaliland Armed Forces og et politikorps.

Myndighetene har spilt på den stabile situasjonen i forsøk på å tiltrekke seg investeringer utenfra, blant annet i utviklingen av en gruveindustri. Med en rik historie satses det også på turisme. Den viktigste inntektskilden er overføringer av penger fra somaliere i utlandet. Landbruk er viktigste næringsvei, med eksport av levende dyr til land i Midtøsten og Persiabukta som en hovedinntektskilde. En av Somalias største og viktigste havner ligger i Berbera, Somaliland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.