DNO

Logo
Av .

DNO ASA er et internasjonalt olje- og gasselskap som ble grunnlagt i 1971 som Det Norske Oljeselskap AS.

Faktaboks

også kjent som:

Det Norske Oljeselskap

Selskapet startet som et aksjeselskap med over 40 000 aksjonærer og var det første nasjonale norske oljeselskap som ble startet på grunnlag av oljemulighetene i Nordsjøen. Norske rederiinteresser var tungt inne, og skipsrederen Jacob Stolt- Nielsen ble selskapets første styreleder. Statens oljeselskap, Statoil (nå Equinor), ble startet i 1972. Fra 1974 åpnet selskapet for at utlendinger kunne ha eierandeler i selskapet. Dette gjorde at selskapet fikk en internasjonal profil og tilgang på utenlandsk kapital. Det var samme år som DNO fikk sine første inntekter fra en eierandel fra Heather-feltet i britisk sektor.

Virksomheten til 2004

Selskapet fikk ved starten, i motsetning til Saga Petroleum og Norsk Hydro, ingen andeler på norsk kontinentalsokkel. De første tiårene opererte selskapet på britisk og nederlandsk sektor i Nordsjøen. Først i 1983 ble selskapet godkjent av Stortinget som et norskeid selskap og etter dette fikk de flere utvinningstillatelser på norsk sokkel.

I 1991 fikk selskapet navnet DNO ASA, ble omorganisert og nedprioriterte petroleumsaktiviteten. Dette endret seg ved nye kapitalutvidelser og fra 1996 kom en ny satsing på små oljefelt og på å utvikle rest produksjon på allerede etablerte oljefelt.

Selskapet etablerte seg i Jemen i 1998. Det fikk i 2000 eierandeler i feltene Jotun og Glitne i Nordsjøen, og i 2004 fikk det en andel i feltet Goliat i Barentshavet. I 2004 fikk DNO også innpass i den autonome kurdiske regionen i Nord-Irak og startet prøveboring året etter.

Flere av de andelene selskapet hadde på norsk sektor og alle andeler i irsk og britisk sektor ble solgt til det svenske selskapet Lundin i 2003–2004.

DNO og det nye Det norske oljeselskap

I 2007 ble den norske virksomheten i DNO (NOIL Energy) utskilt og fusjonert med oljeselskapet Pertra i Trondheim, som skiftet navn til Det Norske Oljeselskap (eller bare «Det norske») med DNO som største eier.
Logo
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I 2007 ble den norske virksomheten i DNO (NOIL Energy) utskilt og fusjonert med oljeselskapet Pertra i Trondheim. Det nye selskapet tok tilbake det opprinnelige navnet Det Norske Oljeselskap (ofte bare omtalt som «Det norske»), og hadde DNO som største eier. DNO skiftet samtidig navn til DNO International.

I 2009 gikk Aker ASA inn som en storeier og DNO International reduserte sine eierandeler i Det Norske Oljeselskap. DNO og Aker Exploration fusjonerte i slutten av desember 2009 og Aker ASA ble den største aksjonæren i DNO ASA

Samme år hadde det arabiske oljeselskapet RAK Petroleum fra emiratet Ras al-Khaimah (RAK) kjøpt seg opp i DNO International. RAK la i 2012 sin egen oljevirksomhet i Oman og De forente arabiske emirater og investerte inn i selskapet og ble 2014 hovedeier i DNO med cirka 43 prosent av aksjekapitalen. Det arabiske selskapets direktør, kurdiske Bijan Mossavar-Rahmani, ble også styreleder for DNO International.

I 2016 fusjonerte Det Norske Oljeselskap med BP Norge og selskapet Aker BP ble etablert.

Norsk virksomhet

I 2013 fikk selskapet 10 nye lisenser og fikk operatør ansvar ved fire av tildelingene. Ved slutten av året hadde DNO ASA totalt 80 lisenser i norsk sektor og operatøransvar for 33 av lisensene. I mai 2013 startet selskapet produksjon på sitt første helt eget opererte felt «Jette». Året etter var DNO ASA med på oljefunnet på Johan Sverdrup-feltet som regnes som et av de største oljefunnene i norsk sektor.

Aktivitet utenfor Europa

I 2019 hadde DNO ASA andeler i oljevirksomhet i Irland, Kurdistan i Irak, Nederland, Norge, Storbritannia og Jemen. Tidligere hadde selskapet også aktivitet i De Forende arabiske emirater, Ekvatorial-Guinea, Mosambik, Oman, Syria og lete lisenser i Tunis og Somaliland.

Selskapets virksomhet i Jemen ble stoppet i 2015 og de ansatte permittert. De ansatte klagde over måten dette skjedde på, at de ikke ble konsultert, at deres rettigheter til å organisere seg og forhandle var blitt krenket. Det norske fagforbundet Industri og Energi har bistått arbeiderne som ble oppsagt fra sitt arbeid med å ivareta deres rettigheter. En domstol i Jemen dømte selskapet til å betale de oppsagte arbeiderne og tok beslag i selskapets midler i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bøe, Arnt Even (2017). DNO – et norsk olje-eventyr: elsket og hatet. Stavanger: Wigestrand Oil & Gas

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg