Logo
Av .
Edvard Grieg-feltet

Lundin var operatør for feltene Edvard Grieg og Brynhild i Nordsjøen.

Av /Lundin Energy Norway.

Lundin er et svensk industriselskap med stor internasjonal tilstedeværelse på flere industriområder. Den svenske Lundin-familien er grunnleggere og hovedeiere av industrivirksomheten, hvor det største selskapet er Lundin Mining Corporation. Lundin har også virksomhet innen vindkraft og har investert 922 millioner kroner i det finske vindkraftprosjektet Metsälaminkangas. Det var imidlertid petroleumsvirksomhet spesielt på norsk kontinentalsokkel, som innbrakte det meste av den formue som Lundin har opparbeidet.

Lundin Energy Norway var i perioden 2003–2022 et datterselskap av Lundin som var involvert i produksjon av petroleum fra flere felt på norsk sokkel.

Familieimperiet Lundin

Lundin Petroleum var eid av et familieimperium som ble bygget opp av Adolf H. Lundin. I 1960-årene fikk Lundin erfaring fra petroleumsbransjen da han tidlig på 1960-tallet jobbet i Shell, og da han deltok i letevirksomhet for det svenske selskapet Nynäs Petroleum i Nordsjøen og utenfor kysten av Portugal.

Lundin slo seg for alvor opp med investeringer og aksjespekulasjon på slutten av 1960-tallet. Han høstet sine første store gevinster i 1970. I 1972 fløy Lundin til Qatar for å inngå en avtale om konsesjon for petroleumsleting i Persiabukta. Møtet var kommet i stand ved hjelp av egypteren Ahmed el Dib, som ble Lundins partner i Qatar.

Lundin og hans egyptiske partner hadde fem prosent av aksjene i et konsortium som ble ledet av det vesttyske selskapet Winthershall. Petroleumsletingen dro ut, og det så ut til å kunne slå uheldig ut for Lundin som havnet i økonomisk uføre. Mot slutten av 1976 ble det imidlertid klart at det var blitt funnet et betydelig gassfelt, et av de største i verden.

Aksjeverdien for Lundin og partneren lå på vel 15 millioner dollar i løpet av 1980. Lundin solgte seg ut og startet å bygge opp sin egen virksomhet knyttet til olje, gass og gruvedrift. I 1981 startet han selskapet International Petroleum, senere omdøpt til International Petroleum Corporation, IPC, et selskap som fikk letelisenser i Midtøsten, Texas i USA, og i Biskayabukta.

Det som etter hvert viste seg typisk for Lundin forretningsidé, var at han tok forretningsmessige sjanser i ustabile eller krigsherjede land og diktaturer; steder hvor de store selskapene mente risikoen var for stor. Slik havnet Lundins olje-, gass-, og gruvevirksomhet i land som Sør-Afrika under apartheidtiden, Libya, Syria, Irak og Zaire (dagens Kongo).

Utover 1980- og 1990-årene drev International Petroleum Corporation med virksomhet i en rekke land. Mange av de kontroversielle. Totalt har selskapet hatt aktivitet i over 40 land.

I 1995 ble Adolf H. Lundin den største aksjonæren i Sand Petroleum AB. Samme år kjøpte Sand Petroleum selskapet Nestes interesser i den britiske delen av Nordsjøen. I 1997 gikk Lundin-selskapet International Petroleum Corporation, IPC, sammen med Sand Petroleum og grunnla Lundin Oil AB.

Kontroversielt i Sudan

I 1999 gjorde Lundin Oil et stort oljefunn i feltet 5A sør i Sudan, som selskapet sammen med Petronas og OMV hadde sikret seg rettighetene til i en avtale med regjeringen i nord mens det pågikk borgerkrig i landet. Da det ble inngått avtale med Lundin, hadde ikke regjeringssoldatene i nord kontroll over oljefeltet i sør som det var inngått avtale om. I de pågående kamphandlingene mellom regjeringssoldater fra nord og væpnede grupper i sør, ble anslagsvis 12 000 mennesker drept og 160 000 fordrevet fra hjemmene sine mellom 1997 og 2003 ifølge rapporten fra Unpaid Debt.

Lundin hadde også bidratt til å bygge infrastruktur; veier og flystripe i sør. I ettertid ble det hevdet at Lundin dermed hadde gjort det enklere for regjeringen og det militære å flytte soldater og våpen for å avfolke oljeområdet i sør. Dette var en av grunnene til at Lundin kunne mistenkes for å ha vært involvert i menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser.

Dette fattet svenske påtalemyndigheter interesse for. I juni i 2010 skrev aktør Magnus Elving en kort redegjørelse om at svenske myndigheter ville undersøke saken nærmere for å avdekke om det var personer med tilknytning til Sverige som kunne være innblandet i forbrytelser, herunder tidligere Lundin-styremedlem og svensk statsminister Carl Bildt.

Høsten 2018 slo den svenske regjeringen fast at påtalemyndigheten kunne ta ut tiltale mot Lundin-topper for mulig folkerettsbrudd i Sudan rundt årtusenskiftet.

Ut av Sudan

I 2001 kjøpte det kanadiske oljeselskapet Talisman Lundin Oil for rundt 470 millioner dollar, vel 4,4 milliarder kroner etter datidens dollarkurs. Men Lundin Oils interesser i Sudan og Russland ble overført til et midlertidig selskap kalt Newco. Selskapet hadde samme ledelse som Lundin Oil før salget.

Sommeren 2003 solgte Lundin seg ut av Sudan.

Lundin Energy

Oljeselskapet Lundin Energy ble opprettet i 2001 som Lundin Petroleum. Selskapet styres av Lundin-familien med en eierandel på mellom 25 og 30 prosent. I 2002 kjøpte Lundin Coparex International og sikret seg tilgang til leting og produksjon i land som Frankrike, Nederland, Albania, Venezuela, Tunisia og Indonesia.

Tidlig i 2003 kjøpe Lundin opp det lille norske oljeselskapet Offshore Engineering Resources (OER Oil AS), og etablerte datterselskapet Lundin Energy Norway. Året etter kjøpte selskapet 80 prosent av DNOs andeler i Norge, i tillegg til samtlige eierandeler i Storbritannia og Irland. Prisen ble anslått til 165 millioner dollar, drøyt 1,5 milliarder kroner. Viktigst i denne avtalen var eierandelen i Alvheim-funnet i Nordsjøen. Lundin fikk den gang 15 prosent andel i feltet. Alvheim startet produksjon i 2008.

I Norge satset Lundin mye på leting. Strategien var å gå inn i områder som tidligere var antatt ferdig utforsket for å bevise at det var betydelige mengder olje og gass i reservoarer som ikke var funnet ennå.

Letedirektør Hans Christen Rønnevik i Lundin var framtredende i selskapets jakt på olje og gass i områder som tidligere var undersøkt uten drivverdige forekomster. Etter 40 år med oljeleting var det Lundin som fikk mye av æren for at olje- og gassforekomster ble funnet på det som ble ansett som den geologisk vanskelige Utsirahøyden i Nordsjøen. Dette skjedde i 2007 da selskapet påviste funnet Luno.

Dette var det største enkeltstående oljefunnet på norsk sokkel siden 1994. Feltet ligger vel 35 kilometer sør for feltene Grane og Balder og fikk senere navnet Edvard Grieg. Utbyggingsplanen (PUD) ble levert i 2012, mens feltet sto klar til produksjon i november 2015. I dette området ligger også feltet Solveig, som er koblet til Edvard Grieg-plattformen og startet produksjon i 2021.

Brynhild-feltet var den første feltutbyggingen Lundin Norway var operatør for i Norge. Feltet ble satt i drift i desember 2013.

I oktober 2021 kjøpte Lundin Energy Norway OMVs andel i Wisting-feltet for 2,7 milliarder kroner. Lundins eierandel ble da på 35 prosent.

Johan Sverdrup-feltet

Lundin fortsatte med å utforske områder på Utsirahøyden, og høsten 2010 annonserte de funnet Avaldsnes. Dette var det første betydelige oljefunnet på norsk sokkel på lang tid. Året etter fant Statoil (nå Equinor) Aldous Major Sør like i nærheten. Senere viste det seg at funnene Avaldsnes og Aldous dreide seg om det samme feltet. Funnene ble slått sammen og fikk senere navnet Johan Sverdrup etter den tidligere statsministeren og Venstre-politikeren.

Johan Svedrup-feltet er blant de fem største oljefeltene på norsk sokkel. Første fase av utbyggingen startet opp 5. oktober 2019 med planlagt produksjon på 440 000 fat olje per dag. Etter oppstart av andre fase i 2022 ventes feltet å produsere 660 000 fat olje når produksjonen er på topp.

Lundin Norway var partner i Johan Sverdrup-lisensen med en andel på 22,6 prosent, sammen med Equinor som er operatør (40 prosent), Petoro (17,4 prosent), Aker BP (11,6 prosent) og Total (8,4 prosent).

I 2022 ble Lundin Energy Norwat kjøpt opp av Aker BP for 125 milliarder kroner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Christensen, Jonas og Ånestad, Morten (2020, 1/2). Lundin skrur opp tempoet. Dagens Næringsliv, side 12

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg