Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter er et forsknings-, utdannings- og formidlingssenter som har til formål å drive forskning og kunnskapsformidling om holocaust og andre folkemord samt minoriteters vilkår i moderne samfunn.

Faktaboks

Også kjent som

HL-Senteret, Holocaust-senteret, Senter for studier av Holocaust og livsynsminoriteters stilling i Norge

Senteret ble opprettet som en stiftelse av Universitetet i Oslo etter oppdrag fra Den norske stat på initiativ fra de mosaiske trossamfunn i 2001. HL-senterets grunnkapital er en del av erstatningsbeløpet for inndragning av jødisk eiendom under andre verdenskrig. Senterets direktør er Guri Hjeltnes.

Det holder til i Villa GrandeBygdøy i Oslo, som var Vidkun Quislings førerbolig under andre verdenskrig, den gang kalt Gimle. Bygningen huser blant annet et museum som viser historien om folkemordet på seks millioner jøder og overgrep mot og forfølgelse av minoriteter, og ble overlevert senteret høsten 2005. Senterets virksomhet knyttes spesielt til det norske kapittelet i historien om holocaust. Senteret forsker også på antisemittismens historie og antisemittisme i dag og i tiden fremover, både i Norge og i det øvrige Europa, samt forskning knyttet til folkemord og beslektede brudd på menneskerettighetene, og studier av minoriteter, spesielt livssynsminoritetene. I tillegg til forskning driver senteret opplysnings- og formidlingsvirksomhet gjennom et tilbud til skoleverket, universiteter og høyskoler og det norske samfunn generelt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg