adjutant

Artikkelstart

En adjutant er en offiser som er tilknyttet en en militær sjef eller en kongelig person som assistent eller medhjelper.

Faktaboks

Uttale
adjutˈant
Etymologi
av latin adjutare, ‘hjelpe’

Adjutanten bærer en en aiguilette – en tvunnet skuldersnor i gull- (Sjøforsvaret) eller sølvfarge (Hæren og Luftforsvaret) – på uniformen som synlig tegn på hans eller hennes funksjon. Adjutant for en kongelig person bærer aiguiletten på høyre skulder. Adjutant for en militær sjef bærer aiguiletten på venstre skulder.

I tillegg til praktiske oppgaver, som å bistå med planlegging av reiser, møter og arrangementer, har adjutanten også en seremoniell funksjon i den forstand at hans eller hennes tilstedeværelse sammen med sin sjef, er et synlig tegn på dennes rang og verdighet.

I det norske forsvaret har forsvarssjefen, sjef Forsvarets operative hovedkvarter og sjef for forsvarsgren adjutant. Forsvaret avgir i tillegg adjutanter til kongen og kronprinsen.

Kongens og kronprinsens adjutanter

Kongehusets adjutanter er organisert i HM Kongens adjutantstab. Adjutantstaben består av en leder og ni adjutanter, tre fra hver av forsvarsgrenene Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret. Adjutantene er HM Kongens tre overadjutanter, HM Kongens tre adjutanter, og HKH Kronprinsens tre adjutanter.

Alle i adjutantstaben er fast ansatt i Forsvaret. Forsvaret dekker deres lønn og reiseutgifter, men Det kongelige hoff stiller kontorplass til rådighet og dekker utgifter forbundet med det.

Adjutantstaben er organisert som en avdeling ved Det kongelige hoff og lederen inngår i hoffsjefens ledergruppe. Han rapporterer i det daglige og i alle spørsmål som vedrører Slottet direkte til hoffsjefen, og mottar oppgaver og pålegg derfra. I saker som vedrører Forsvaret rapporterer han til forsvarssjefen.

Alle adjutantene tjenestegjør i tre år. 1. september hvert år skiftes én offiser fra hver forsvarsgren ut. Adjutantene har fast tjeneste på Slottet hver tredje måned og tjenesten rullerer mellom de tre adjutantene. De to månedene de ikke er på Slottet tjenestegjør de ved sitt faste arbeidssted. Overadjutantene kalles inn ved behov, og har både seremonielle og praktiske oppgaver. De deltar og har seremonielle oppgaver når ambassadører overleverer sine akkreditiver til Hans Majestet Kongen, i forbindelse med statsbesøk til Norge og i forbindelse med gallamiddager, lunsjer og andre tilstelninger ved Slottet.

Sjef adjutantstab har ansvar for planlegging av større arrangementer og seremonier, som for eksempel ved statsbesøk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg