Alf Hurum

Faktaboks

Alf Hurum
Alf Thorvald Hurum
født:
21. september 1882, Kristiania (nå Oslo), Norge
død:
12. august 1972, Honolulu, Hawaii, USA

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Alf Hurum
Av /NTB Scanpix ※.

Alf Hurum var en norsk komponist, pianist og kunstmaler.

Hurum var født i Oslo og var elev av Iver Holter og Martin Knutzen. Han gjennomførte musikkstudier i Berlin, Paris og Leningrad (nå St. Petersburg). Han gjennomførte også studier i orientalsk maleri i Paris, Beijing og Tokyo.

Hurum regnes som den første som brakte impresjonismen til Norge. Han besøkte Hawaii fra 1924 til 1927, og ble bosatt i Honolulu fra 1934. Der reorganiserte og utvidet han Honolulu Symphony Orchestra til et fullt symfoniorkester som han ledet fra 1924 til 1925. Malerkunsten ble i de senere år hans levevei, og han hadde flere separatutstillinger i Honolulu. Hurum testamenterte sin villa i Oslo til Oslo Musikklærerforening, samt gav han Norsk komponistforening renteavkastningen av et fond på Hawaii, som skulle komme norske komponister til gode i form av stipendier.

Hurum skrev to fiolinsonater, strykekvartett, mannskorverket Lilja (1919), Eventyrland (suite, 1920), Eksotisk suite (for fiolin, klaver og orkester, 1915), Bendik og Årolilja (symfonisk dikt, 1923), en symfoni (1927), klaverstykker og sanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg