moll

Moll er navn på treklanger, tonearter og skalaer med liten ters, i motsetning til dur som har stor ters.

Faktaboks

Etymologi
av latin mollis, ‘bløt’

Man skjelner blant annet mellom den harmoniske og melodiske mollskala. En A-mollskala kalles også eolisk mollskala, grunnet dens posisjon i kirketoneartsystemet. Tonene i en A-mollskala er: A, H, C, D, E, F, G, A.

Harmonisk moll

Den harmoniske mollskala inneholder samme toner som en eolisk mollskala, bortsett fra at det 7. trinnet i skalaen er forhøyet. Dette gir skalaen en tydelig ledetone. I en harmonisk mollskala i a, vil tonene inkludere A, H, C, D, E, F, G# og A.

Melodisk moll

Den melodiske mollskalaen inneholder også et høyt 7. trinn, og har i likhet med den doriske mollskalaen også et stort 6. trinn. A-melodisk moll består av tonene A, H, C, D, E, F#, G# og A. Dersom man spiller skalaen nedadgående, vil den være helt lik som den eoliske mollskalaen: A, H, C, D, E, F, G, A.

Den melodiske mollskalaen har tradisjonelt blitt spilt ulikt i oppadgående og nedadgående melodilinjer. Når man spiller skalaen fra A til A i nedadgående tonalitet, vil den høres ut som en durskala, siden den lille tersen er den eneste tonen som skiller de to skalaene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg