Moll, navn på treklang, toneart og skala med liten ters, i motsetning til dur som har stor ters. Man skjelner blant annet mellom den harmoniske og melodiske mollskala. En A-mollskala kalles også ofte eolisk mollskala, grunnet dens posisjon i kirketoneartsystemet. Tonene i en A-mollskala er: A, H, C, D, E, F, G, A.

Den harmoniske mollskala inneholder samme toner som en eolisk mollskala, bortsett fra at det 7. trinnet i skalaen er forhøyet. Dette gir skalaen en tydelig ledetone. I en harmonisk mollskala i a, vil tonene inkludere A, H, C, D, E, F, G# og A. 

Den melodiske mollskalaen inneholder også et høyt 7. trinn, og har i likhet med den doriske mollskalaen også et stort 6. trinn. A-melodisk moll består av tonene A, H, C, D, E, F#, G# og A. Dersom man spiller skalaen nedadgående, vil den være helt lik som den eoliske mollskalaen: A, H, C, D, E, F, G, A. 

Den melodiske mollskalaen har tradisjonelt blitt spilt ulikt i oppadgående og nedadgående melodilinjer. Når man spiller skalaen fra A til A i nedadgående tonalitet, vil den høres ut som en durskala, siden den lille tersen er den eneste tonen som skiller de to skalaene.

Både harmonisk moll og melodisk moll har også sine kirketonearter, dersom man bygger skalaer på hvert tonetrinn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.