Honolulu er en by i USA, på øya Oahu, som er hovedstad i delstaten Hawaii. Selve byen har 350 395 innbyggere, mens det i storbyregionen bor 988 650 innbyggere (US Census, 2017).

Det større byområdet (Honolulu County) omfatter hele øya Oahu samt de fjernere Northwestern Hawaiian Islands. Honolulu er Hawaiis eneste storby. Befolkningen er kosmopolitisk sammensatt med bakgrunn fra hele stillehavsregionen og det kontinentale USA.

Honolulu er det dominerende økonomiske, administrative og samferdselsmessige senteret i Hawaii. De største inntektskildene er turistnæringen og de militære styrkene. Honolulu har også en betydelig industri for bearbeiding av øyenes landbruksprodukter.

Turistnæringen har skapt grobunn for en småskalaindustri med en omfattende tekstilproduksjon. Den tidligere viktige foredlingen av ananas og sukkerrør er blitt mindre viktig. Honolulus internasjonale flyplass er en av de travleste i USA. Med flyplassen og den gode havnen fungerer Honolulu som et viktig knutepunkt for samferdselen i Stillehavet.

Byen er sete for en rekke høyere læresteder, museer og andre kulturelle institusjoner. University of Hawaii (1907) har sitt hovedsete på Manoa. Universitetet har et eget East-West Center for stillehavsstudier og er også kjent for sine studier i astronomi, geofysikk og marint liv. Her ligger også Chaminade University (1955), Hawaii Pacific University og Honololu Academy of Arts (1927), som betraktes som Hawaiis kulturelle sentrum.

Byen er et sammenvokst tettbebyggelsesområde som strekker seg 16 km langs Oahus sørside fra Pearl Harbor i vest til østsiden av det særpregede vulkankrateret Diamond Head i øst. Det egentlige Honolulu eller «Downtown», har en sentral beliggenhet innenfor Honolulus havn. Her finnes blant annet de føderale og statlige institusjonene samt USAs eneste kongelige palass.

Lenger øst («Diamond Head side») ligger bydelen Waikiki som er Hawaiis viktigste senter for turisme. Mot innlandet («mauka side», 'mot innlandet', i motsetning til «makai side», 'mot havet') finnes et annet særpreget krater, Punchbowl, og østover fra denne den fasjonable bydelen Makiki Heights og universitetsdelen Manoa.

Vest for «Downtown» og havnen («Ewa side») ligger den internasjonale flyplassen med en av landingsstripene bygd ut på korallrevet. Det meste av Honolulus industri er plassert i tilknytning til havnen og flyplassen. Vest for den internasjonale flyplassen ligger den tidligere armébasen Fort Kamehameha, flyplassbasen Hicham og marinebasen Pearl Harbor. Sistnevnte er hjemmehavn for USAs stillehavsflåte, og Japans angrep på denne basen den 7. desember 1941 brakte USA inn i andre verdenskrig.

Honolulu ble grunnlagt som hovedstad ved at Kamehameha den store flyttet sitt kongelige hoff dit fra Waikiki i 1809. Utover på 1800-tallet vokste byen frem som handelssenter og havn for en omfattende hvalfangst.

Det amerikanske militære nærværet begynte i 1887 da det den gang selvstendige kongedømmet Hawaii innvilget USAs marine tillatelse til å benytte Pearl Harbor. Hawaii ble innlemmet i USA i 1898. Byen spilte en viktig militær rolle både under andre verdenskrig og under Korea- og Vietnamkrigen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.