Honolulu

Honolulu. En del av Waikiki Beach. Mange av høyhusene ved den populære stranden er hoteller. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Hawaii

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Honolulu er en by i USA, på øya Oahu, og hovedstad i delstaten Hawaii. Selve byen har 350 395 innbyggere, mens det i storbyregionen bor 988 650 innbyggere (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
honolˈulu

Det større byområdet (Honolulu County) omfatter hele øya Oahu samt de fjernere Northwestern Hawaiian Islands. Honolulu er Hawaiis eneste storby. Befolkningen er kosmopolitisk sammensatt med bakgrunn fra hele stillehavsregionen og det kontinentale USA.

Næringsliv

Honolulu er det dominerende økonomiske, administrative og samferdselsmessige senteret i Hawaii. De største inntektskildene er turistnæringen og de militære styrkene. Honolulu har også en betydelig industri for bearbeiding av øyenes landbruksprodukter.

Turistnæringen har skapt grobunn for en småskalaindustri med en omfattende tekstilproduksjon. Den tidligere viktige foredlingen av ananas og sukkerrør er blitt mindre viktig. Honolulus internasjonale flyplass er en av de travleste i USA. Med flyplassen og den gode havnen fungerer Honolulu som et viktig knutepunkt for samferdselen i Stillehavet.

Byen er sete for en rekke høyere læresteder, museer og andre kulturelle institusjoner. University of Hawaii (1907) har sitt hovedsete på Manoa. Universitetet har et eget East-West Center for stillehavsstudier og er også kjent for sine studier i astronomi, geofysikk og marint liv. Her ligger også Chaminade University (1955), Hawaii Pacific University og Honololu Academy of Arts (1927), som betraktes som Hawaiis kulturelle sentrum.

Bybeskrivelse

Byen er et sammenvokst tettbebyggelsesområde som strekker seg 16 km langs Oahus sørside fra Pearl Harbor i vest til østsiden av det særpregede vulkankrateret Diamond Head i øst. Det egentlige Honolulu eller «Downtown», har en sentral beliggenhet innenfor Honolulus havn. Her finnes blant annet de føderale og statlige institusjonene samt USAs eneste kongelige palass.

Lenger øst («Diamond Head side») ligger bydelen Waikiki som er Hawaiis viktigste senter for turisme. Mot innlandet («mauka side», 'mot innlandet', i motsetning til «makai side», 'mot havet') finnes et annet særpreget krater, Punchbowl, og østover fra denne den fasjonable bydelen Makiki Heights og universitetsdelen Manoa.

Vest for «Downtown» og havnen («Ewa side») ligger den internasjonale flyplassen med en av landingsstripene bygd ut på korallrevet. Det meste av Honolulus industri er plassert i tilknytning til havnen og flyplassen. Vest for den internasjonale flyplassen ligger den tidligere armébasen Fort Kamehameha, flyplassbasen Hicham og marinebasen Pearl Harbor. Sistnevnte er hjemmehavn for USAs stillehavsflåte, og Japans angrep på denne basen den 7. desember 1941 brakte USA inn i andre verdenskrig.

Historie

Honolulu ble grunnlagt som hovedstad ved at Kamehameha den store flyttet sitt kongelige hoff dit fra Waikiki i 1809. Utover på 1800-tallet vokste byen frem som handelssenter og havn for en omfattende hvalfangst.

Det amerikanske militære nærværet begynte i 1887 da det den gang selvstendige kongedømmet Hawaii innvilget USAs marine tillatelse til å benytte Pearl Harbor. Hawaii ble innlemmet i USA i 1898. Byen spilte en viktig militær rolle både under andre verdenskrig og under Korea- og Vietnamkrigen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg